Åsens by Kulturreservat

Åsens by

Åsens By. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 31. januar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2023:
Kulturreservatet er tilgængeligt hele året.

Kaffestue og handelsbod:
Se kulturreservatets eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Kulturreservatet Åsens by
Haurida
578 92 Aneby
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.8952
Longitude : 14.5188
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En smålandsk landsby anno 1900

Åsens by og det omkringliggende kulturlandskab er et godt eksempel på, hvordan en smålandsk landsby har set ud omkring år 1900 med gårde, små marker, stengærder, husdyrhold og stynede træer. I dag drives landbruget økologisk efter datidens landbrugsprincipper. Åsens by var tidligere naturreservat og i dag omdannet til kulturreservat.

Byen består af tre gårde, hvoraf den ene har rødder tilbage til 1500-tallet. Jorden dyrkes og anvendes så vidt muligt på samme måde som tidligere i samspil med køer, får, geder og høns af gamle landracer.

Åsens by
Foto: © sydsverige.dk


Her er værksteder med gamle håndværk, handelsbod med Åsens egne produkter fra haverne og så den obligatoriske kaffestuga med kaffe og brød. Kulturreservatet har bl.a. guidede rundvisninger og kursusvirksomhed om gamle håndværk og landbrugsmetoder, se program på kulturreservatets eget website.

Naturstier slynger sig gennem et smukt landskab, som man også kan gå rundt i på egen hånd. Åsens by drives af en lokal forening og ejes af Aneby Kommune.

Overnatning nær Åsens by KulturreservatFlere billeder

Åsens by Kulturreservat - Fotogalleri

Gårdene

Åsens by består af tre gårde: Norrgården, Södergården og Åsen. Södergården er i dag kaffestuga (café). I Åsens Gårdsmuseum kan man se ældre landbrugsredskaber, og i nabobygningen kan man lære om restaurering af gamle huse.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle kulturreservater, nationalparker og naturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Vandrehjemmet Åsens by

Norrgården i Åsens by fungerede som præstebolig fra 1594 og frem til 1912, hvorefter den blev omdannet til skole. Nu er her indrettet et vandrehjem med værelser til to eller fire personer. Du har også mulighed for at leje et af de gamle huse (hele huset).

Landbruget

Frem til midten af 1900-tallet spillede enge, små marklodder og græsgange en væsentlig betydning i landbruget i Sverige. På engene høstede bønderne hø til dyrenes vinterfoder, og om sommeren gik dyrene på græs og blev fedet op. Dyrenes gødning gjorde nytte på de marklodder, hvor bønderne dyrkede deres egne afgrøder. I dag arbejder man i Åsens by med at genskabe det gamle landbrug. Gamle slags kornsorter spirer i jorden, og hestetrukne landbrugsredskaber er tilbage på markerne. Også dyrene afspejler datidens landbrug: Køer, svin, høns, kaniner og gedder er af gamle landracer, som for længst er fortrængt fra det moderne landbrug.

Naturstier

Her er både korte markerede vandrestier og en længere sti kaldet Utmarksleden på ca. 4 km. Utmarksleden går bl.a. gennem en gammel skov med et rigt fugleliv og spændende planter. Fra skoven hentede bønderne før i tiden brænde til kakkelovne og kaminer og træ til husbyggeri og redskaber. I Åsens by hænger tavler med kort over stierne. Alle stierne udgår fra byens handelsbod.

Her finder du Åsens by

Kulturreservatet ligger en km fra kirken i Haurida - ca. midt i ”trekanten” Huskvarna, Gränna og Aneby. Følg skiltet i Lekeryd (vej 132) mellem Huskvarna og Aneby.

SE OGSÅ

Flere kulturreservater i Sydsverige:
- Linnés Råshult Kulturreservat
- Stensjö By Kulturreservat
- Örnanäs Kulturreservat
- Äskhults By Kulturreservat