Fredriksbergs Herrgård ved Oskarshamn

Fredriksbergs Herrgård
Siden er publiceret / opdateret: 9. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Herregården tager om sommeren mod besøgende, der har booket i forvejen. Se Fredriksbergs Herrgård eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Fredriksbergs Herrgård Herrgårdsvägen
572 37 Oskarshamn
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.2695
Longitude : 16.4263
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Museum med guidet rundvisning

Fredriksbergs herregård to km uden for Oskarshamn er i dag et museum, hvor man på en guidet tur får indblik i, hvordan det var at bo og arbejde i det svenske herregårdsmiljø i slutningen af 1700-tallet. I sommermånederne tilbyder herregården forskellige arrangementer såsom musikaftener, midsommerfest, foredrag, høstmarked mv.

Opført i 1784

Fredriksbergs Herrgård stod færdigt i 1784. Bygningen er opført i Gustaviansk klassicisme, som i Danmark går under navnet Nyklassicisme. I 1888 blev ejendommen og de tilhørende jordområder solgt til Oskarshamn by.

I dag er Fredriksbergs Herrgård et af Sveriges bedste eksempler på gustaviansk byggestil og indretningskunst. Herregården er bevaret i sin oprindelige skikkelse.

Herregårdens indretning

Det er især herregårdens interiør, som er helt unikt. Udsmykningen afspejler datidens mode, som blev skabt af kong Gustav 3.s rejse til Italien i 1783-1784, altså kort før herregårdens opførelse. Tapeter og vægmalerierne har mytologiske motiver af nymfer, sfinkser, guder og gudinder, offerscener m.m. stærkt inspireret af den pompejanske dekorationsstil.

I herregårdens stuer ses gustavianske møbler
Fotos: Attraktiva Oskarshamn AB


I herregårdens stuer ses gustavianske møbler, flotte kakkelovne og udsøgte snedkerdetaljer. Fredriksbergs Herrgård har også en fin bogsamling fra 1780'erne og en af Sveriges største samlinger af mineraler.

SE OGSÅ

Flere seværdigheder i Oskarshamn

Rundvisning på herregården

I sommerhalvåret kan man deltage i en guidet rundvisning på Fredriksbergs Herrgård og få et indtryk af svensk herregårdsmiljø i slutningen af 1700-tallet. For at booke besøg, skal man sende en mail til Oskarshamns Kulturhus på kulturhuset@oskarshamn.se