Döderhultarmuseet i Oskarshamn

Figur lavet af Sveriges store træskærer Axel Robert Petersson kendt som Döderhultarn

Foto: Oskarshamns Turistbureau

Siden er publiceret / opdateret: 26. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:

Tirs-fre: 10-18.
Lør-søn: 10-14.
Udvidede åbningstider om sommeren.

Helligdage: Se museets eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Döderhultarmuseet
Hantverksgatan 18-20
572 55 Oskarshamn
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.2631
Longitude : 16.4465
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Træskæreren Axel Robert Petersson

Sveriges berømte træskærer Axel Robert Petersson (1868-1925), også kaldet Döderhultarn efter sit barndomsegn Döderhult uden for Oskarshamn, er kendt for sine små træfigurer af især fattige bønder. Figurerne, der nådesløst portrætterer mennesker og deres liv til hverdag og fest omkring år 1900, vidner om Döderhultarns store sans for karikatur og humor.

Döderhultarmuseet viser over 200 udtryksfulde træfigurer af den kendte træskærer. Figurerne, som er skåret ud af et enkelt stykke træ, optræder enkeltvis eller i grupper og viser bl.a. et bryllup og en begravelse samt episoder fra hverdagen. Med blot få snit med sin kniv formåede Döderhultarn at skabe en person med sit helt egen kropssprog og mimik. Museet har videoforestilling og museumsbutik.

Kaffedrikkende kvinder
Kaffedrikkende kvinder. Foto: Oskarshamns Turistbureau

Bryllup
Bryllup


Döderhultarn fik sit gennembrud i 1909 i forbindelse med en karikaturudstilling i Stockholm. Folk fra Oskarshamn kaldte ham tolvskillingen, eftersom han solgte sine figurer for en tolvskilling (25 øre).

Her finder du Döderhultarmuseet

Döderhultarmuseet ligger i Oskarshamns Kulturhus i Oskarshamn. Kulturhuset rummer også Oskarshamns Søfartsmuseum, bibliotek og turistbureau.

SE OGSÅ

Flere museer i det østlige Småland

Döderhultarns atelier

Fra 1907 til 1925 boede og arbejdede Döderhultarn på et lejet værelse i Charadotes lille hus på Garvaregatan 9. Her er åbent for besøgende fra juni til august.