Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Bilkirkegården ved Ryd

(Svensk: Bilkyrkogården på Kyrkö mosse eller Ryds Bilkyrkogård)

Bilkirkegården ved Ryd

Oplev et sælsomt skovlandskab med omkring 150 gamle, rustne bilvrag, som langsomt er ved at gå i opløsning i skovbunden. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 22. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Åbent hele året.
GPSGPS GPS
Latitude : 56.4661
Longitude : 14.6548
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Åke Danielssons skrothandel

I slutningen af 1930’erne slog Åke Danielsson sig ned ved mosen vest for Ryd og begyndte at grave tørv. I starten kun ved hjælp af en stor, bred spade. Senere ved hjælp af maskiner, som blev drevet af gamle bilmotorer. Ved den lille tørvefabrik opførte han også et hus på 12 kvm. med køkken og soveværelse. Til isolering af huset anvendte han tørv. Både huset og resterne af den lille tørvefabrik kan stadig ses.

I længden var det ikke lønsomt at grave tørv, og i 1940’erne gik han over til at skrotte biler for at sælge delene som reservedele. Hans skrothandel lå ved den gamle vej mellem Ryd og Hässleholm. I 1960’erne blev der bygget en ny hovedvej, og der kom ikke længere så mange kunder forbi skrothandlen. I 1974 købte Åke sin sidste skrotbil, og snart var det slut for den lille skrothandel. Bilerne blev stående i vejkanten, og langsomt fik stedet lov til at forfalde.

Bilkirkegården på Kyrkö mosse
Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0


En sælsom bilkirkegård

I dag kan man opleve et sælsomt skovlandskab med omkring 150 gamle, rustne bilvrag fra især 1940’erne og 1950’erne, som langsomt er ved at gå i opløsning i skovbunden. Her finder man Morris, Austin, Opel, Volvo, Renault og mange flere. Det ældste bilvrag er en Scania fra 1933. Her er også cykler, knallerter, jernkomfurer, fælge og dæk, men en del er kommet til efter at Åke Danielsson forlod stedet.

Bilkirkegården på Kyrkö mosse
Foto: © sydsverige.dk


Malingen er for længst skallet af bilerne, og rusten har forvitret metallet. Grene og buske gror op gennem vragene, som er ved at gå i ét med skoven. De fleste biler er ribbet for løse dele, ofte er der kun den ydre form tilbage – og så rattet. Ruderne er knust, og mange af de løsdele og det værktøj, der oprindeligt lå her, er forsvundet i tidens løb.

Flere billeder

Bilkirkegården ved Ryd - Fotogalleri

Bilfantasternes kultplats

En seddel forkynder, at man er på hellig jord, og at man skal respektere dette bilernes sidste hvilehjem. Derfor begår man helligbrøde, hvis man ødelægger eller fjerner ting fra pladsen. "Ni är på helig mark! Inte en kvist får brytas, inte en del får skadas, ve den som på något sätt skadar eller tillgriper någet från denna plats. Ve ock de myndighetsutövare som i överdriven nit ens snuddar vid tanken på förstörelse av detta unika område, en bilfantasternas kultplats".

Man begår helligbrøde, hvis man ødelægger eller fjerner ting fra pladsen
Foto: Lars-Olof Hallberg
Man fornemmer klart den konflikt, som bilkirkegården har givet anledning til. Bilerne fik i mange år lov til at passe sig selv, indtil der gik politik i sagen, og kommunalbestyrelsen i Tingsryd krævede grunden ryddet. På det tidspunkt var Åke blevet en gammel mand med et skrantende helbred, og mange blev vrede over kommunens beslutning. Det medførte en lang række protester fra bl.a. Smålands Museum i Växjö og lokale kræfter. I 2001 besluttede kommunalbestyrelsen så at bilkirkegården kunne blive liggende til 2050.

Natur eller kultur?

Bilernes kirkegård er et unikt sted, der indbyder til refleksion og eftertænksomhed. Her har naturen gået sin gang. Man kan gå rundt og betragte de mange modeller og former og vil måske spørge sig selv, om det man ser er natur eller kultur.. Der er en sær blanding, hvor naturkræfterne til sidst vinder.

"Låt oss därför stilla glida fram, lyssna till vindens sus i trädkronorna och betrakta Moder Mosse, som med varsam hand kramar bilarnas bräckliga skal och långsamt tag tillbaka vad Jorden en gång har lånat människan att förvalta". (seddel på bilskrotten).

Se også

Oplev gamle 50er bilvrag på Kutens Bensin - pandekager og rock'n'roll

Her finder du bilkirkegården

Bilkirkegården ligger ud til vej 119, to kilometer vest for Ryd i det sydlige Småland. Hvis man kommer fra Lönsboda i det nordøstlige Skåne og fortsætter ad vej 119 mod Ryd, ligger bilkirkegården på venstre side af vejen. Et skilt viser ind til pladsen.