Knisa Mosse på Øland - eldorado for botanikere og ornitologer

Siden er publiceret / opdateret: 17. november 2020
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Buss-Hjalmars Väg
387 70 Löttorp
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.0489
Longitude : 16.8476
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Knisa Mosse på Øland
Vegetationen holdes nede af græssende kreaturer - her ved indgangen til Knisa Mosse fra kystvejen. Foto: © sydsverige.dk


Vådområde på Øland med vilde orkideer og fugle

Det 190 hektar store vådområde Knisa Mosse syd for Sandvik på Øland er et eldorado for botanikere og ornitologer. Knisa Mosse er et af Ølands få vådområder, der undgik den dræning, som tog fart på Øland i slutningen af 1800-tallet, for at man kunne brødføde øens voksende befolkning. Takket være ildsjæles indgreb blev vådområdet fredet allerede i 1931, og i dag er Knisa Mosse Ølands ældste fuglebeskyttelsesområde. Op gennem 1960'erne voksede området til og mistede en stor del af sin naturværdi, men i 1990'erne blev meget af bevoksningen på strandegene ryddet, og i dag holdes vegetationen nede af græssende kreaturer.

Knisa Mosse veksler mellem åbent vand (sø), strandenge og kærområder med mange vilde orkideer. Området er en vigtig yngleplads for bl.a. hedehøg (svensk: ängshök).

Der er stier rundt i naturreservatet. I perioden 1/4 - 15/8 er det forbudt at færdes uden for de markerede stier – se skiltene i området.

SE OGSÅ

Flere oplevelser på Øland

Knisa Mosse er Ølands ældste fuglebeskyttelsesområde
Fra fugletårnet er der fin udsigt over søen. Foto: © sydsverige.dk


Vejen til Knisa Mosse

Følg den smukke kystvej (overvejende grusvej) ca. tre km nordpå fra Djupvik på vestkysten. Hold øje med informationstavlen om Knisa Mosse i vejsiden. Hvis man er i bil, kan det være svært at parkere, da grusvejen visse steder er smal. I stedet kan man benytte hovedindgangen ved Knisa, hvor der er P-plads (se GPS-koordinater til hovedindgangen her på siden). Fra P-pladsen kan man følge den markerede sti nogle få hundrede meter til et fugletårn, hvor man har udsigt over søen.

Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv.

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000