Knisa Mosse på Øland - eldorado for botanikere og ornitologer

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Buss-Hjalmars Väg
387 70 Löttorp
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.0489
Longitude : 16.8476
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Knisa Mosse på Øland
Vegetationen holdes nede af græssende kreaturer - her ved indgangen til Knisa Mosse fra kystvejen. Foto: © sydsverige.dk


Vådområde på Øland med vilde orkideer og fugle

Det 190 hektar store vådområde Knisa Mosse syd for Sandvik på Øland er et eldorado for botanikere og ornitologer. Knisa Mosse er et af Ølands få vådområder, der undgik den dræning, som tog fart på Øland i slutningen af 1800-tallet, for at man kunne brødføde øens voksende befolkning. Takket være ildsjæles indgreb blev vådområdet fredet allerede i 1931, og i dag er Knisa Mosse Ølands ældste fuglebeskyttelsesområde. Op gennem 1960'erne voksede området til og mistede en stor del af sin naturværdi, men i 1990'erne blev meget af bevoksningen på strandengene ryddet, og i dag holdes vegetationen nede af græssende kreaturer.

Knisa Mosse veksler mellem åbent vand (sø), strandenge og kærområder med mange vilde orkideer. Området er en vigtig yngleplads for bl.a. hedehøg (svensk: ängshök).

Der er stier rundt i naturreservatet. I perioden 1/4 - 15/8 er det forbudt at færdes uden for de markerede stier – se skiltene i området.

SE OGSÅ

Flere oplevelser på Øland

Knisa Mosse er Ølands ældste fuglebeskyttelsesområde
Fra fugletårnet er der fin udsigt over søen. Foto: © sydsverige.dk


Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.


Vejen til Knisa Mosse

Følg den smukke kystvej ca. tre km nordpå fra Djupvik på vestkysten. Hold øje med informationstavlen om Knisa Mosse i vejsiden. Hvis du er i bil, kan det være svært at parkere, da grusvejen visse steder er smal. I stedet kan du benytte hovedindgangen ved Knisa, hvor der er P-plads (se GPS-koordinater til hovedindgangen her på siden). Fra P-pladsen kan du følge den markerede sti nogle få hundrede meter til et fugletårn, hvor du vil have udsigt over søen.

Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 10 Øland, der viser cykelruter på Øen.

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 10.
Målestok 1:90.000