Källa gamla kyrka på Øland

(Svensk: Kaldes også Källa ödekyrka og Källa g:a kyrka)

Källa gamla kyrka

Det blankslidte stengulv i Källa gamla kyrka vidner om 800 års historie. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 25. september 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Källa ödekyrka
Källahamnsvägen 77
387 71 Löttorp
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.11123
Longitude : 16.98617
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En af Ølands vigtigste middelalderkirker

Källa gamla kyrka ligger i det nordlige Øland. I middelalderen var Källa sogn, som strakte sig fra kyst til kyst i det nordlige Øland, et økonomisk knudepunkt og religiøst centrum. Källa havn øst for den gamle kirke var dengang en af de vigtigste havne på Øland og i Østersøtrafikken, ikke bare mellem Gotland og det svenske fastland men også mellem især hansestaden Visby og de nordtyske hansestæder fra slutningen af 1100-tallet og frem. Kirken er sandsynligvis lagt her på grund af det liv, som havnen og handlen har ført med sig.

Kristendommen blev indført i anden halvdel af 1000-tallet, og umiddelbart efter er den første kirke i Källa blevet opført. Den var bygget af træ og omgivet af en kirkegård. Senere, fra omkring 1170 og frem til midten af 1200-tallet, opføres den nuværende kirke i kalksten på resterne af trækirken, som brændte ned. Källa gamla kyrka har ændret udseende gennem tiden, men fremstår udefra stort set som i midten af 1200-tallet.

Källa gamla kyrka
Källa gamla kyrka. Foto: © sydsverige.dk

Källa gamla kyrka
Källa gamla kyrka. Foto: © sydsverige.dk


SE OGSÅ

Flere seværdigheder på Øland

Opført på en hedensk offerkilde

Källa gamla kyrka fungerede som sognekirke i Källa sogn frem til opførelsen af en ny kirke i Källa i 1887. Den gamle kirke rummer kun meget lidt kirkeligt inventar og anvendes i dag til sommergudstjenester, bryllupper og koncerter.

Sit navn Källa har sognet fået efter en hedensk offerkilde, som ved kristendommens indførelse blev til en kristen helligkilde. Tidligere mente man, at kilden har ligget tæt ved havnen, men i 1960 fandt man en sammenstyrtet brønd på kirkegården, og det er mere sandsynligt, at kilden har ligget her på kirkens jord.

Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 10 Øland, der viser cykelruter på Øen.

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 10.
Målestok 1:90.000