Kapelludden på Øland

Siden er publiceret / opdateret: 13. december 2022
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Kläppingevägen
387 95 Köpingsvik
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.8191
Longitude : 16.8395
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Kapelludden på Øland
Kapelludden. Foto: © sydsverige.dk


Ruiner, stenkors og et gammelt fyr

Kapelludden er en flad strandeng på østkysten af Øland, ca. 15 km fra Borgholm. Stedet byder på et rigt fugleliv, ruiner af et kapel fra middelalderen, et stenkors og et gammelt fyr.

Sankta Britas Kapel

En gavl og nogle mure er i dag de eneste levn fra det kapel, der blev opført her i første halvdel af 1200-tallet. Sankta Britas - eller Birgittas - kapel var en af de største kirkelige middelalderbygninger på Øland. Kapellet var omgivet af en kirkegårdsmur, og i det sydøstlige hjørne af kirkegården findes Sankta Britas kilde.

Kapellet blev sandsynligvis forladt i forbindelse med Reformationen. Umiddelbart kan man undre sig over, at kirken lod bygge et kapel på så øde et sted. Men i middelalderen var Kapelludden et økonomisk centrum med havn og en lille handelsby. I kapellet har man fundet mønter fra 1300-tallet, og man mener, at der mellem kapellet og havnen på den tid lå en handelsby, hvor omkring 500 mennesker var beskæftiget med søfart, landbrug, håndværk og det kirkelige. Østersøen var rig på sild, og sild og anden fisk har været det økonomiske grundlag for det lille samfund. Det er sandsynligt, at kirken har styret handlen eller på anden måde haft økonomisk gavn af den. Byen forsvandt engang i 1600-tallet, hvor handlen fandt nye veje.

I 1300-tallet lå der en handelsby ved Kapelludden på Øland
Mellem kapellet og havnen lå en handelsby, der beskæftigede omkring 500 mennesker.


SE OGSÅ

Flere oplevelser på Øland

Stenkorset

Mellem kapellet og kysten står et tre meter højt stenkort, som sandsynligvis er rejst i 1200-tallet. Korset er omgivet af en ringformet vold, som er resterne af en mur med indgang i syd og nord. Stedets funktion er ikke klarlagt. Måske har det været sømærke, inden kapellet blev opført.

Fyret

Svenske turistbrochurer omtaler fyret som enestående, men Kapelluddens fyr er reelt blot et 30 meter højt jernfyr opført i 1871, som i dag er bygningsminde.

Kapelludden: gamle fiskerhytter omdannet til turisthytter
De gamle fiskerhytter ved havnen er omdannet til turisthytter. Foto: © sydsverige.dk

Kapelludden: gamle fiskerhytter omdannet til turisthytter
Foto: Alexander Hall


Fugleliv

Kapelludden er en kendt fuglelokalitet, hvor man året rundt kan opleve fugle, også mange truede arter. Fuglelivet på Øland er meget rigt. En af årsagerne er de mange strandenge på østkysten som giver ænder, vadere og terner gode muligheder for at finde føde. Kapelludden er et let tilgængeligt og meget overskueligt område, hvis man vil kigge på fugle. Undgå at betræde strandengene forår og forsommer for ikke at forstyrre de ynglende fugle.

Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.


Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 10 Øland, der viser cykelruter på Øen.

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 10.
Målestok 1:90.000