Byrums raukar på Øland

Byrums raukar, Øland

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 22. september 2022
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Horns Kustväg
387 74 Löttorp
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.2254
Longitude : 16.9547
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Kalkskulpturer ved kysten

Omkring 10 km syd Byxelkrok finder man det tre hektar store naturreservat Byrums raukar.

Gennem tusindvis af år har havet eroderet kystens kalksten til spændende skulpturer, som man her på Øland kalder raukar. De omkring 120 raukar ved Byrum er dannet ved, at bølgerne har udvasket løs og blød kalksten og efterladt den hårdere Holenkalksten. Raukarne er ikke så imponerende som Langhammars raukar, man kan opleve på øen Fårö ved Gotland, men de er et besøg værd.

Byrums raukar, Öland
Foto: Eva Finder


De ældste dele af Ølands undergrund blev dannet for ca. 550 millioner år siden under den geologiske tidsalder Kambrium. Dengang fandtes her et tropisk hav med et koralrev, som gennem tiden blev presset sammen og omdannet til kalksten. Gennem millioner af år har Øland langsomt hævet sig op fra havet. Vestkysten af øen var oprindeligt en høj klint, og de omkring 120 raukar er i dag en af resterne af klinten.

SE OGSÅ

Ølands geologi

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.


Fossiler

Især raukarne i den sydlige del af naturreservatet er rige på fossiler af trilobitterne "Asaphus expansus", "Megistaspis heros" og "Illaenus esmarckii". Da Byrums raukar er naturreservat, er det forbudt at fjerne fossilerne fra raukarne eller at tage løse fossiler fra stranden med hjem.

SE OGSÅ

Flere oplevelser på Øland

Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 10 Øland, der viser cykelruter på Øen.

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 10.
Målestok 1:90.000