Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Kalmar

Byfest i Kalmar

Kalmars gamle bydel. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 4. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.66159
Longitude : 16.36061
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En charmerende by

Kalmar er en charmerende by smukt beliggende ved Kalmarsund og den seks km lange bro til Øland. Byen, der har 40.000 indbyggere, er administrationsby for det østlige Småland og Øland.

Velbevaret bymiljø

Kalmar byder på historiske bygninger, smukke parker og en lang række seværdigheder fra storhedstiden i 1600-tallet, og byen har to gange modtaget ”Europa Nostra prisen” for sit velbevarede bymiljø.

Frem til 1658 lå Kalmar i grænselandet mellem Sverige og den danske provins Blekinge, og byen var med til at fastholde svensk suverænitet over det østlige og sydlige Småland.

Tag med på byvandring om sommeren

Fra midten af juni til midten af august arrangerer byens turistbureau historiske byvandringer "Stadsvandringar" i Gamla stan. Turene varer ca. 1,5 time, læs mere på turistbureauets website under Links.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Kalmar. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Linnéuniversit ved lystbådehavnen
Det moderne Linnéuniversit ved lystbådehavnen. Foto: © sydsverige.dk


Kalmar Slot

Det smukke renæssanceslot Kalmar Slot har rødder tilbage til 1100-tallet, hvor det blev anlagt som værn mod sørøvere i Østersøen. I 1397 dannede det ramme om en af de vigtigste begivenheder i Nordens historie: dannelsen af Kalmarunionen (1397-1523). Det var en politisk union bestående af det dansk-norske kongerige og Sverige under ledelse af den danske krone.

Kalmar Slott
Foto: Christian Alsing


Stadsparken

Stadsparken (adr. Slottsvägen) ved siden af slottet er en populær oase for byens borgere. Parken er anlagt i slutningen af 1800-tallet og har karakter af en romantisk engelsk park med både lyse og skyggefulde områder og eksotiske træer såsom tulipantræer. Stadsparken har restaurant og ved siden af denne en musikscene, hvor der om aftenen sommeren igennem bliver spillet musik mv.

Kalmar Läns Museum

Gå ikke glip af Kalmar Läns Museum indrettet i en 4-etagers bygning nede ved Tullhamnen. Museet har bl.a. en flot udstilling om det svenske tre-dækkede orlogsskib Kronan, som sank ud for Øland den 1. juni 1676 efter et søslag mod den dansk-hollandske flåde. Skibet eksploderede og gik ned med besætningen på 850 mand på nær en håndfuld, som blev reddet. Vraget af Kronan blev lokaliseret i 1980, og museet viser en lang række genstande fra skibet.Søfartsmuseet

Lige bag ved lensmuseet ligger det mindre Kalmar Søfartsmuseum indrettet i ægte Kalmarmiljø. Museet rummer i tusindvis af maritime genstande, skibsmodeller, malerier og eksotiske genstande fra nær og fjern.

Køb kort over omegnen af Kalmar

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Kalmars omegn: Kalmar Sverigeserien - Topo50 - blad 9 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture omkring Kalmar og på det sydlige Øland. Cykelkort blad 10 - Øland i målestok 1:90.000 viser cykelruter i regionen og på det sydlige Øland.

Kalmar Sverigeserien - Topo50 - blad 9. Målestok 1:50.000
Kalmar
Sverigeserien
Topo50 - blad 9
Cykelkartan 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 10.
Målestok 1:90.000


Den gamle bydel

Nord for slottet ligger den gamle by (Gamla Stan), som var middelalderbyens centrum omgivet af hav og voldgrave. I 1647 blev Gamla Stan ødelagt af en brand, og man besluttede at flytte indbyggerne til Kvarnholmen, nordøst for slottet. Her blev der anlagt en moderne fæstningsby med stærke fæstningsanlæg og vinkelrette gader, som kunne modstå et dansk angreb. På den måde forsøgte svenskerne at undgå en gentagelse af Kalmarkrigen (1611-1613), hvor danskerne erobrede byen. Der hvor Gamla Stan lå, begyndte indbyggerne at opføre lystgårde til sommerbrug. I dag har området mange smukke, velbevarede huse fra 1600- og 1700-tallet.

Den hyggelige have i Krusenstiernska Gården
Om sommeren er der café i Krusenstiernska Gårdens hyggelige have. Foto: Christian Alsing


Krusenstiernska Gården

På St. Dammgatan 9-11 i Gamla Stan kan man opleve Krusenstiernska Gården, som er et borgerhjem fra 1800-tallet. Huset, som nu er museum, er indrettet med møbler og inventar fra forskellige tidsperioder, bl.a. barok og rokoko. Om sommeren er der café i den hyggelige have.

Domkirken og kunstmuseet

Den statelige Kalmar Domkirke på Stortorget er bygget 1660-1703 i romersk barok og vidner om byens storhedstid i 1600-tallet. I Gamla Stan finder man desuden Kalmar Kunstmuseum - et stort museum for det sydøstlige Sverige med bl.a. svensk billedkunst fra 1800- og 1900-tallet.

Den årlige byfest
Den årlige byfest (Kalmar stadsfest) foregår normalt i august og er tre dage med gratis underholdning og koncerter. Foto: Albin Rylander

Stortorget med Calmar Stadshotell
Stortorget i Kalmar med Calmar Stadshotell. Foto: Martijn.Munneke, CC BY 2.0


Vandrerute gennem Kalmar

De 125 km lange vandrerute Kalmarsundsleden passerer gennem byen og forbi slottet.

Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Kalmar


Ferie på Øland (8 km)
Kør over Ølandsbroen til Øland, som har flere solskinstimer og mindre nedbør end resten af Sverige. Få tips om naturen, vandring, cykelruter, kulturtilbud, overnatning mv.