Kalmarsundsleden ved Østersøen

Siden er publiceret / opdateret: 21. juni 2021
Kort over sydsverige
Kalmarsundslenden
Foto: © sydsverige.dk


120 km vandrerute langs Østersøkysten

Kalmarsundsleden er en ca. 200 km lang vandrerute i det østlige Småland. Her på siden omtaler vi de 120 km gennem Kalmar og Torsås kommune - den strækning som du også kan læse mere om under Links.

Den 120 km lange vandrerute følger Østersøkysten. Ruten begynder ved Brömsehus i Bröms på grænsen mellem Blekinge og det østlige Småland, hvor ruten afløser Blekingeleden. Herfra går vandreruten nordpå langs østkysten af Småland. Den 120 km lange vandrerute ender i nærheden af den lille by Haraldsmåla, ca. 40 km nord for Kalmar. Hvis du vil vandre alle ca. 200 km skal du fra Haraldsmåla fortsætte nordpå ad Kalmarsundsleden. Man kommer nu ind i Mönsterås kommune og ruten drejer væk fra kysten.

Kalmarsundsleden byder på let vandring. Den 120 km lange rute går gennem et fladt terræn med bl.a. strandenge og en del løvskov. Langs kysten ses skærgården i form af et utal af øer og holme. Der er gode bademuligheder flere steder. Kalmarsundsleden følger stier, gamle landeveje, nedlagte jernbanestrækninger, byveje og andre stier og småveje uden trafik af betydning.

På en 18 km lang strækning mellem Bottorp og Ekenäs syd for Kalmar går Kalmarsundsleden også under navnet Möreleden.

Vandreruten Kalmarsundsleden

Vandreruten Kalmarsundsleden

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Øverste kort viser hele ruten, nederste kort viser et udsnit.
Grønne ruteforløb viser hvor Kalmarsundsleden følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters. Oplysningerne om shelters og rutens forløb er leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, juni 2021. De sort-blå markeringer viser yderligere shelters ifølge det officielle kort over ruten, men som ikke findes hos Lantmäteriet.

Du kan ikke klikke eller zoome på de to kort ovenfor.Kalmarsundsleden GPX-fil

Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon (kun til iPhone)

I vores webshop kan du købe kortet over de 120 km af Kalmarsundsleden med bl.a. shelters som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.Køb kort med visning af Kalmarsundsleden

Kalmarsundsleden er indtegnet på to terrænkort i målestok 1:50.000, som tilsammen dækker den 120 km lange vandrerute. Kortene er meget detaljerede og viser ruten, shelters på ruten, campingpladser, badestrande mv. Du kan købe kortene i vores webshop.

Kalmar Sverigeserien - Topo50 - blad 9. Målestok 1:50.000
Kalmar
Sverigeserien
Topo50 - blad 9
Oskarshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 19. Målestok 1:50.000
Oskarshamn
Sverigeserien
Topo 50 - blad 19


Etaper

På første del af ruten mellem Bröms og Stuvenäs i syd vandrer man dels på småstier lands vandet og dels på småveje i et åbent landskab nogle hundrede meter fra havet. Inden Stuvenäs kan man tage en smuttur på et par km sydpå ind i Örarevets Naturreservat, hvorfra der er flot udsigt over Kalmarsund. Naturreservatet består af et stort antal holme ud for kysten, hvortil der er delvis adgang via en landtange. Området har et rigt fugleliv. I Stuvenäs, ca. en km nord for naturreservatet, er der mulighed for at overnatte på det smukke Stufvenäs Gästgiveri, hvis man ønsker en vandreferie med komforten i top.

Vend nu tiltage til rutens start i Stuvenäs og gå nordpå. Efter ca. fem km passerer man Värnanäs Skærgård med lave skovklædte eller græsbevoksede øer langs kysten. Området er den vigtigste yngleplads i Østersøen for spættet sæl og har også et rigt fugleliv.

Kalmarsundsleden
Foto: © sydsverige.dk

Kalmarsundsleden
Foto: © sydsverige.dk


Kalmarsundsleden fortsætter nordpå ofte tæt ved kysten med småbyer og bademuligheder. I Kalmar – ca. 75 km fra rutens start – går vandreruten forbi Kalmar Slot. Et par km nord for Kalmar kommer man ind i Horsö - Värsnäs Naturreservat med bademuligheder og et shelter / vindskjul, hvor man kan overnatte. Vandreruten ender i Slakmöre.

Markering af Kalmarsundsleden

Vandreruten er markeret med orange farve på stolper og sten, dog ikke strækningen gennem Kalmar by. Kommer man sydfra, slutter rutemarkeringen ved Kalmar Slot og begynder igen nord for Kalmar by.

Overnatning

Langs ruten findes toiletter og vindskjul (shelters) til overnatning. Du kan også benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen