Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Trollskogen på nordspidsen af Øland

Trollskogen på nordspidsen af Øland

Trollskogen på Øland. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 10. marts 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Trollskogsvägen
387 75 Byxelkrok
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.3507
Longitude : 17.1237
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Skov på Ølands nordspids

Trollskogen - på dansk Trolleskoven - ligger helt ude på spidsen af Ølands nordøstlige odde og er nok et af de mest besøgte naturreservater på Øland. På en sommerdag er P-pladsen ved det 100 hektar store skov- og kystområde fyldt med biler.

Naturum Trollskogen

Indled besøget i det nye naturum for hele familien, som fortæller om Ølands landskaber, geologi, dyr, planter og kulturhistorie. Naturum tilbyder også guidede ture i området og aktiviteter for store og små. Læs om, hvad et Naturum er.

En unik skov med krogede træer

Oddens østlige side er udsat for vind og havgus. Her består skoven af lave, krogede og stærkt forvredne fyrretræer, formet af vinden gennem århundreder, et landskab som pirrer fantasien. Den indre del af Trollskogen består af nåleskov med mange gamle fyrretræer, flere af dem over 200 år gamle, og mange med vedbend op ad stammerne. Blandt fyrretræerne ses enkelte gamle egetræer, som er resterne af åbne løvskove, der engang dominerede området. Oddens vestlige side mod Grankullaviken består af strandenge.

Vraget af skonnerten Swiks
På østkysten af odden ligger vraget af skonnerten "Swiks", som strandede på en sandbanke ud for kysten en vinternat i 1926. Besætningen på syv mand reddede sig i land i redningsbåden. Fartøjet lå ude på sandbanken i næsten 30 år, inden det i 1954 blev kastet op på standen under en storm. Foto: © sydsverige.dk


Mange fortidsminder

Trollskogen er rig på fortidsminder. Nogle af områdets mange stensætninger og gravröser (bunker af sten) kan opleves længst ude på spidsen af odden, hvoraf den største er 22 meter i diameter og 2,5 meter høj. Det er sandsynligvis grave fra vikingetiden (ca. år. 800).

I 1400-tallet var bugten vest for Trollskogen en vigtig orlogsbase. Basen blev forsvaret af to kanonstillinger, hvoraf resterne af den ene ligger ude på spidsen af odden i Trollskogen.

I den sydlige del af Trollskogen løber en flere hundrede meter lang og seks meter bred stenmur, som menes at have været en jagtmur til at drive vildtet sammen. Muren stammer sandsynligvis fra Johan den 3. tid (1568 - 1592).

SE OGSÅ

Flere naturreservater på Øland

Vandrestier

Fra P-pladsen udgår tre vandrestier gennem Trollskogen:
- en rød rute på 4,5 km langs østkysten ud til den nordlige odde og tilbage til P-pladsen langs vestkysten,
- en blå rute på 1,0 km og
- en gul rute på 2,7 km, hvor man også kan køre med barnevogn.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.