Forsiden > Byer i Skåne > Her

Osby

Kajaktur på Osbysjön i Skåne

Kajaktur på Osbysjön. Foto: Ola Halléus, CC-BY-SA 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 30. august 2018
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.3799
Longitude : 13.9949
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Omgivet af skov og søer

Osby med omkring 8.000 indbyggere er især kendt for de skovrige omgivelser med mange søer og åer, der er et eldorado for naturelskere.

Natur- og aktivferie

Her kan du plukke bær og svampe i skovene, fiske i søerne eller padle i Kano på Vieån / Verumsån.

På højre side af Osbysjön ligger højdedraget Klinten med Osby camping. Vandreruten fra kyst til kyst, der er en del af Skåneleden, går forbi campingpladsen.

Legetøj

Blandt Osbys seværdigheder er BRIO Legetøjsmuseum i centrum af Osby med fine udstillinger af legetøj, bl.a. en unik samling barbiedukker, Märklin modeljernbaner og naturligvis trælegetøj fremstillet af BRIO. Børnene kan boltre sig i et legerum med masser af legetøj.

BRIO
BRIO er en vigtig del af Osbys historie. Varemærket BRIO blev skabt i 1930'erne af brødrene Ivarsson, og BRIO står for "Bröderna Ivarsson i Osby". En del af legetøjet blev fremstillet lokalt, andet blev importeret rundt om i verden. Foto: © sydsverige.dk


Film, teater, musik

Borgen kulturcentrum (adr. Klockaregatan / Västra Storgatan) har biograf, restaurant og en af Skånes største scener til tester og musik. Se Borgens webside med program under Links.

Overnatning i eller nær OsbyKøb kort over Osbys omegn

I vores webshop kan du vælge mellem tre typer kort over Osby og omegn: Terrängkarta 515 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture og kanoture omkring Osby, Lönsböda og Älmhult. Også Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6 er et terrænkort i målestok 1:50.000 og dækker et større område end Terrängkarta 515. Cykelkort blad 4 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordvestlige Skåne omkring Osby.

515 Terrängkartan Älmhult. Målestok 1:50.000
515 Älmhult
Terrängkartan
Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6. Målestok 1:50.000
Kristianstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 6
Cykelkartan blad 4 - Skåne nordøst. Målestok 1:90.000
Cykelkartan blad 4


Flere oplevelser i omegnen af Osby


Vævemuseet i Glimåkra (15 km)
Museet arrangerer hvert år 8-10 udstillinger om tekstiler, kunst og traditionelt kunsthåndværk med vægt på håndvævning.

Skinnecykling Broby - Glimminge (18 km)
Tramp af sted ad den nedlagte jernbane fra Broby til Glimminge.

Svarta Bergen - Hägghults Stenbrud (20 km)
Et enormt stenbrud, hvor der gennem 100 år er udvundet en smuk sort sten kaldet sort diabas.

Örnanäs Kulturreservat (25 km)
Kulturreservatet byder på vandrestier gennem et unikt stykke natur- og kulturhistorie.

Kæmpekarper i Vittsjön (25 km)
Vittsjön har i mange år været kendt for sit gode karpefiskeri. Her kan du fange kæmpekarper på 14 kg.

 Osbysjön set fra Klinten
Udsigt over Osbysjön fra Klinten. Foto: Guillaume Baviere, CC BY 2.0


Osbys historie

Osby er en ung by, som voksede frem, da jernbanen kom til området i 1860. Men egnen omkring Osby har en dramatisk historie. I 1600-tallet spillede Osby-området en central rolle i krigene mellem Danmark og Sverige. I 1658 mistede den danske konge Skåne til Sverige, og i de efterfølgende år prøvede kongen ihærdigt at genvinde det tabte land. Han blev støttet af lokale Snaphaner, som var mere loyale over for deres gamle konge end de svenske erobrere. Snaphanerne førte guerillakrig mod de svenske tropper og gemte sig bl.a. i skovene omkring Osby. I dag er der en vist stolthed at spore over de oprørske forfædre, og i turistmæssig sammenhæng markedsfører man sig i Osby gerne som snapphanebygden.

Sibbarp skans
Resterne af Sibbarp skans ses som en forhøjning i skoven. Foto: © sydsverige.dk


Sibbarps og Hönjarums skans

Et par km syd for centrum ved Osbysjöns venstre bred ses resterne af befæstningsanlægget Sibbarps Skans, som blev bygget på et højdedrag, hvor Helge å munder ud i søen. Under Den skånske krig (1675-1679) var her kampe mellem snaphaner og den svenske hær.

Øen Näset i Osbysjön ud for skansen er et naturområde med vandrestier og fugletårn. På modsatte (højre) side af Osbysjön ligger Hönjarums Skans, som svenske tropper opførte under den skånske krig. I foråret 1678 blev skansen indtaget af snaphaner. Osby kommune er rig på historiske steder, der knytter sig til de turbulente tider i 1600-tallet.