Eneskoven ved Anderstorp

(Svensk: Anderstorps Eneskog el. Eneskogen vid Anderstorp)

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.0102
Longitude : 13.3728
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Eneskoven ved Anderstorp
Foto: © sydsverige.dk


Eneskov med gamle træer

Eneskoven syd for den lille by Anderstorp er et usædvanligt sted med en speciel atmosfære. Den 150 år gamle eneskov rummer enorme ener, de største er 12-15 meter høje, andre er forkrøblede, nærmest hule træer. Området er en botanisk seværdighed og spændende at strejfe rundt i. Det var her, at den gamle vulkan Jällabjär i tidernes morgen var aktiv. Størstedelen af vulkanen er for længst forvitret væk, men den nedbrudte bjergart ligger tilbage og gør jorden næringsrig.

Den ca. otte hektar store eneskov er flere steder græsmark for kreaturer. Vegetationen er holdt nede af græssende dyr, og enerne har fået lov til at vokse sig kæmpestore.

Eneskoven ved Anderstorp
Foto: © sydsverige.dk

Eneskoven ved Anderstorp
Indgangen til Eneskogen sker via en smal grusvej med en låge, som kan selv skal åbne og lukke efter sig. Parker bilen til højre foran lågen. Foto: © sydsverige.dk


De senere år er eneskoven blevet mindre tæt. Mange af træerne er visnet, gået ud og derefter fældet. Man ved ikke, hvad årsagen er, men måske skal den findes i usædvanligt tørre vintre gennem flere år.

SE OGSÅ

Nær Eneskoven: Jällabjär Naturreservat med vulkanruinen

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.


Følg vandreruten fra ås til ås

Hvis du vil have en ekstra naturoplevelse, kan du nå frem til Eneskogen til fods. I Röstånga kører du mod Forestad. Drej efter knap en km til højre ved skiltet mod Jällabjär Naturreservat. Her parkerer du og følger nu Vandreruten fra ås til ås hen over toppen af det gamle vulkankrater Jällabjär og videre frem til Eneskoven, husk kort da ruten flere steder deler sig og der ikke er skilt til Anderstorp. Det er en tur på ca. fem km – det dobbelte, hvis du også skal tilbage igen.