Jällabjär Naturreservat - en gammel vulkan i Skåne

(Svensk: Kaldes også Gällabjär Naturreservat)

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Kolema
268 68 Röstånga
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.01068
Longitude : 13.31144
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Den gamle vulkankegle Jällabjär kan ses på lang afstand
Den gamle vulkankegle Jällabjär rejser sig 50 meter over et mindre sletteområde. Foto: © sydsverige.dk


En gammel vulkan

Det mest markante ved Jällabjär Naturreservat er den gamle vulkankegle Jällabjär, der rejser sig 50 meter over et mindre sletteområde, og som kan ses på lang afstand. Engang spredte vulkanen aske og lava ud over omgivelserne, og i dag har Jällabjär tydelig form som en vulkan, dog har tidens tand herunder de gletsjere, der gled hen over landet i istiden, sat deres spor. Selve vulkankeglen er intakt, mens siderne mest er aflejringer af ler og grus fra istiden. På toppen af Jällabjär ser man de karakteristiske sekskantede basaltsøljer - dog ikke særlig store - der blev dannet da basaltlavaen størknede.

Eneskov i Jällabjär Naturreservat
Stien går gennem et smukt landskab med store enetræer og græsmarken, inden du når ind i løvskoven, der dækker siden af vulkanruinen. Foto: © sydsverige.dk

Små basaltsøljer på toppen af Jällabjär
Små basaltsøljer på toppen af Jällabjär. Foto: © sydsverige.dk

Jällabjär Naturreservat
Græsningsmarker på vulkanruinens sider. Foto: © sydsverige.dk


For 200 millioner år siden blev Söderåsen skubbet op, mens det omkringliggende landskab sank. Derved fremstod de højdedrag og kløfter, der kan opleves i Söderåsens Nationalpark tæt ved Jällabjär. På den tid fandtes aktive vulkaner i Skåne, og Jällabjär er den største af Skånes ca. 50 vulkanrester eller vulkanruiner i det centrale Skåne.

Sådan finder du Jällabjär

Jällabjär ligger to km nordøst for Röstånga. Følg Kolemavägen fra Röstånga ca. en km til Kolema og drej til højre ad grusvejen til P-pladsen ved det 126 hektar store Jällabjär - også kaldet Gällabjär - naturreservat.

SE OGSÅ

Nær Jällabjär: Eneskoven ved Anderstorp

Vandrestier op til Jällabjär

Parker bilen eller cyklen på P-pladsen (GPS 56.01068, 13.31144 (WGS84: Decimal)) hvor der er korttavle, og følg den afmærkede sti ca. to km til toppen af Jällabjär. Stien går gennem et smukt landskab med store enetræer og græsmarker, inden du når ind i løvskoven, der dækker siden af vulkanruinen. Fra toppen kan du fortsætte frem, så du ikke behøver gå samme vej tilbage. Omkring en km efter, du har passeret toppen, dukker et shelter op med bålplads, vandpost og toilet, hvis du får lyst til at overnatte. Regn med at turen til toppen og tilbage tager mindst to timer. Visse steder efter toppen er afmærkningen af stien mangelfuld.

Vandreruten ås til ås, som er en del af Skåneleden, passerer hen over toppen.

Shelter på Skåneleden. Vandreruten passerer hen over toppen af Jällabjär
Omkring en km efter, du har passeret toppen, dukker et shelter op med bålplads, vandpost og toilet, hvis du får lyst til at overnatte. Foto: © sydsverige.dk

Vandpost ved shelter på Skåneleden.
Foto: © sydsverige.dk


Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.