Køb byggegrund i Sverige

Foto: Geran de Klerk

Siden er publiceret / opdateret: 25. september 2023
Måske drømmer du om at købe en stump skov eller en øde grund langt fra naboer, hvor du kan bygge et fritidshus. Men selv om Sverige er omkring 10 gange større end Danmark, og der er masser af uberørt natur, kan det være svært at finde en øde byggegrund.

I de svenske boligportaler på nettet (fx hemnet) er der en del grunde til salg, men de ligger stort set alle sammen i udstykninger svarene til danske sommerhusområder. Der er flere årsager til, at det er svært at finde en øde beliggende skovgrund til salg på markedet, men det kan lade sig gøre.

Det er dyrt at udstykke

Det er dyrt at udstykke, lave vej og trække strøm til en øde beliggende grund, især hvis man kun udstykker til et enkelt hus. Derfor bliver der sjældent udstykket færre end 4-5 grunde ad gangen, der dermed bliver til en lille ”stugby”. Som hovedregel er det meget dyrt at trække strøm til en enkelt grund, men der findes i dag gode alternativer, fx i form af solcellepaneler og fritidsbatterier til 12 volt.

Det koster mindst 120.000 svenske kr. + moms pr. kilometer at trækker strøm, så det kan hurtigt løbe op, hvis grunden ligger øde. Prisen afhænger bl.a. af, hvilket elselskab der ejer elnettet. Derudover kommer mindst 25.000 SEK i tilslutningsgebyr, og så skal der købes målerskab og spredes ledninger i huset naturligvis. Som regel hænder det dårligt sammen økonomisk, så alternativer med 12 Volt, generator, solceller og gas er kraftigt værd at overveje (og så kommer der ingen elregning).

Køb byggegrund i Sverige
Ofte er det svært at finde en øde beliggende skovgrund til salg på markedet, men det kan lade sig gøre. Foto: © sydsverige.dk


Det kan ikke betale sig for skovbønder at udstykke og sælge

For mange skovbønder er det en dårlig forretning at udstykke og sælge en grund, der er en del af deres skovvirksomhed. Ofte giver det mere besvær end det er værd.

SE OGSÅ

- Lej sommerhus, ødegård eller hytte i Sverige
- Ødegårde og torpar til leje i Sverige

Det er dyrt at bygge nyt hus

Det kan dårligt betale sig at bygge et nyt hus i Sverige i forhold til, hvad det koster at købe et færdigt (gammelt) hus. Hvis man skal trække på håndværkere, og undlader at bygge selv, kan man ikke få sine penge igen, når man vil sælge huset.

Det gælder dog ikke grunde med søudsigt, men de er svære at finde, da man ikke må udstykke grunde helt ned til søer eller bygge nærmere end 100 meter fra sø eller vand. Hvis du kan finde en grund, der ligger 100 meter fra en sø, kan det dog lade sig gøre at få god udsigt alligevel, hvis huset ligger højt i forhold til søen. Du bør så lave en lejeaftale (arrende) vedr. jorden mellem huset og søen, så du har ret til at holde skoven nede og bibeholde udsigten (og ret til bade/bådplads).

Sådan finder du en grund

Hvordan finder man så en byggegrund, når de ikke er annonceret på markedet? Man skal ud personligt og finde sin grund i det område, man kan lide, og så finde frem til jordejeren og overtale ham eller hende til at udstykke og sælge grunden til sig. Nogle gange er det et spørgsmål om, hvad man vil betale, men mange svenske skovbønder er ikke glade for at sælge deres jord, der ofte er gået i arv i generationer. Desuden giver det er signal til naboer og bekendte om, at man har pengeproblemer, da man er "nød" til at sælge ud af jorden. Det signal vil de helst ikke give. Du må altså være beredt på at gå forgæves flere gange inden det lykkes - men det kan lade sig gøre.

Udstykningen

Derefter tager det godt og vel 6-8 måneder at få udstykningen klar, så grunden har sin egen matrikel. Der skal byggetilladelse til, men den er ikke svær at få, især ikke ude i skoven (forudsat at huset ligger mere end 100 meter fra vand). Der er altså ingen lovmæssige hindringer i at gennemføre et sådant projekt.

Relaterede artikler

- Køb fritidshus eller helårshus i Sverige
- Undersøg huset grundigt
- Ejendomsmæglerens rolle
- Slutseddel, skøde og tinglysning
- Finansiering af huset
- De årlige driftsomkostninger

Køb byggegrund i Sverige
Danskere køber især fritidshus i Småland