Slutseddel, skøde og tinglysning

Siden er publiceret / opdateret: 25. september 2023

Slutseddelen binder salget

Når køber og sælger er blevet enige om prisen og handlens vilkår, udarbejder mægleren en slutseddel (svensk: köpekontrakt) mellem parterne med parternes navne, ejendommens identitet, købesummen / salgssummen, betalingstidspunkt, mv. Køber og sælger underskriver, og køber betaler normalt 10 procent af salgssummen i udbetaling - på svensk "handpenning" - som sælger kvitterer for i slutsedlen.

Først når slutsedlen er underskrevet, er aftalen bindende. Det er altså ikke nok, at man har en mundtlig aftale, eller at man har ”ejendommen på hånden”. Hvis sælgeren fortryder, inden I skriver under, eller hvis han vælger at sælge til en anden, kan man ikke stille noget op.

Skødet

På overtagelsesdagen skriver parterne under på skødet (svensk: köpebrev). Hvis sælger er gift, skal dennes mand/kone også skrive under og godkende salget. Endelig skal salget bevidnes at to myndige vidner, der ikke er involveret i handlen. Samtidig med at skødet / köpebrevet underskrives, skal køber betale restkøbesummen til sælger, da underskrifterne på köpebrevet er en kvittering for, at hele købssummen nu er betalt. Det sker normalt med en bankoverførsel til sælgers konto. Köpekontrakt og köpebrev oprettes normalt af ejendomsmægleren.

SE OGSÅ

- Lej sommerhus, ødegård eller hytte i Sverige
- Ødegårde og torpar til leje i Sverige

Tinglysning og betaling af restsummen

Normalt er det ejendomsmægleren, som nu sender det underskrevne köpebrev til det regionale tinglysningskontor, så ejerforholdet kan blive registreret. Det er dog ikke mæglerens pligt, men de fleste mæglere tilbyder dette arbejde. Formelt er der tale om, at køberen søger om tinglysning (svensk: lagfart) hos Lantmäteriet (Division inskrivning) i Sverige. Først når tinglysningen er sket, er overdragelsen gyldig.

I Sverige er det altså sådan, at sælger skal have restkøbesummen kontant, når skødet skrives under, altså inden tinglysningen. Set med en danskers øje kan det være en fordel, at pengene først betales, når skødet er tinglyst, og man officielt er ejer af ejendommen. Som regel kan man lave en aftale om, at pengene bliver deponeret i sælgers bank, og at de først bliver frigivet, når tinglysningen er vel overstået.

Relaterede artikler

- Køb fritidshus eller helårshus i Sverige
- Undersøg huset grundigt
- Ejendomsmæglerens rolle
- Slutseddel, skøde og tinglysning
- Finansiering af huset
- De årlige driftsomkostninger

- Køb byggegrund i Sverige
- Danskere køber især fritidshus i Småland