Slutseddel, skøde og tinglysning

Siden er publiceret / opdateret: 25. maj 2018

Slutseddelen binder salget

Når køber og sælger er blevet enige om prisen og handlens vilkår, udarbejder mægleren en slutseddel (köpe-kontrakt) mellem parterne. Køber og sælger underskriver, og køber betaler normalt 10 procent af salgssummen i udbetaling - på svensk "handpenning" - som sælger kvitterer for i slutseddelen.

Først når slutsedlen er underskrevet, er aftalen bindende. Det er altså ikke nok, at man har en mundtlig aftale, eller at man har ”ejendommen på hånden”. Hvis sælgeren fortryder, inden I skriver under, eller hvis han vælger at sælge til en anden, kan man ikke stille noget op.

Skødet

På overtagelsesdagen skriver parterne under på skødet (köpe-brevet). Hvis sælger er gift, skal dennes mand/kone også skrive under og godkende salget. Endelig skal salget bevidnes at to myndige vidner, der ikke er involveret i handlen.

SE OGSÅ

- Lej sommerhus, ødegård eller hytte i Sverige
- Ødegårde og torpar til leje i Sverige

Tinglysning og betaling af restsummen

Nu sender mægleren det underskrevne skøde til det regionale tinglysningskontor, så ejerforholdet kan blive registreret. Formelt er der tale om, at køberen søger om "lagfart" (tinglysning) hos Lantmäteriet (Division inskrivning) i Sverige.

I Sverige er det sådan, at sælger skal have restkøbesummen kontant, når skødet skrives under, altså inden tinglysningen. Set med en danskers øje kan det være en fordel, at pengene først betales, når skødet er tinglyst, og man officielt er ejer af ejendommen. Som regel kan man lave en aftale om, at pengene bliver deponeret i sælgers bank, og at de først bliver frigivet, når tinglysningen er vel overstået.

Relaterede artikler

- Køb fritidshus eller helårshus i Sverige
- Undersøg huset grundigt
- Ejendomsmæglerens rolle
- Slutseddel, skøde og tinglysning
- Finansiering af huset
- De årlige driftsomkostninger

- Køb byggegrund i Sverige
- Danskere køber især fritidshus i Småland