Danskere køber især fritidshus i Småland

Her i Sverige køber danskerne fritidshus

Alene i Markaryd Kommune, som er den del af Småland, der ligger tættest på Sjælland, er 60 procent af alle fritidshuse på udenlandske hænder. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 3. november 2023
Godt naboskab er vigtigt. Det ved alle, som ejer et sommerhus i Danmark. De fleste sætter pris på flinke naboer, hvor man snakker hen over hækken eller kommer på besøg hos hinanden og drikker en kold øl.

Når man køber fritidshus i Sverige, løber man ofte ind i en sprogbarriere. Det kan være svært at forstå, hvad den svenske nabo siger, så samtalen bliver ofte træg. Men sådan behøver det ikke at være.

I det sydlige Småland er hvert fjerde fritidshus dansk

En opgørelse fra den svenske statistikmyndighed SCB viser, at der er gode muligheder for at få en dansk nabo, når man køber fritidshus i Sverige. Det kræver blot, at man køber fritidshus i det sydlige Småland – det område hvor man bl.a. finder byerne Markaryd, Älmhult Växjö og Tingsryd – også kaldet Kronobergs Län. Her er 37,9 procent af alle fritidshuse ejet af personer uden for Sverige. Og af de 11998 fritidshuse i regionen er de 2919 ejet af danskere svarende til 24 procent.

Tyske, danske og norske naboer

Alene i Markaryd Kommune, som er den del af Småland, der ligger tættest på Sjælland, er 57 procent af alle fritidshuse på udenlandske hænder. Så hvis du køber fritidshus i Markaryd, er der stor chance for at få danske, norske, tyske eller hollandske naboer. Forklaringen er den simple, at Markaryd ligger inden for en overkommelig køreafstand fra Sjælland (og Nordtyskland). Samtidig er det især her, at man finder de rødmalede træhuse, som hører til danskernes favoritter.

På de øvrige pladser over kommuner med flest fritidshuse ejet af udlændinge ligger Tingsryd, Eda, Älmhult, Munkfors og Uppvidinge hver med 45-47 procent.

SE OGSÅ

- Lej sommerhus, ødegård eller hytte i Sverige
- Ødegårde og torpar til leje i Sverige

Tag nordpå, hvis du vil have svenske naboer

Hvis du vil slippe for danske naboer, skal du blot sætte kursen nordpå. I Uppsala og Västmanland i Midtsverige er der begge steder kun et enkelt danskejet fritidshus. Og på Gotland er der ingen danskejede fritidshuse, hvilket nok er mere overraskende.

Opgørelsen omfatter ikke land-/ og skovbrugsejendomme eller huse der betragtes som helårshuse (eller bostadsrätter).

Bemærk at:
- Kronoberg er det sydlige Småland
- Jönköping er det nordlige Småland
- Kalmar er det østlige Småland

Relaterede artikler

Køb fritidshus eller helårshus i Sverige
Undersøg huset grundigt
Ejendomsmæglerens rolle
Slutseddel, skøde og tinglysning
Finansiering af huset
De årlige driftsomkostninger

Køb byggegrund i Sverige
Danskere køber især fritidshus i Småland