Hvor mange kirker

Denne side er blevet vist 1310 gange

Hvor mange kirker der der på Øland?

Svar på indlægget

Hej Troels

Tak for mail og fint at vi får spørgsmålet ind i debatforumet, hvor andre kan få glæde af svaret i modsætning til, hvis jeg besvarer dit spørgsmål på mail.

I løbet af middelalderen blev der opført 34 kirker på Øland, en i hvert sogn. Alle blev de bygget i sten i romansk stil i løbet af en kort periode på 50 år fra 1150 til 1200, sandsynligvis af danske stenmestere. En af de få kirker, som har bevaret sin oprindelige arkitektur i romansk stil, er Resmo, størsteparten af de øvrige, som stadig står, blev i 1200-tallets begyndelse udbygget i gotisk stil. I 1700- og især 1800-tallet blev kirkerne ombygget og flere af dem revet ned.

Nogle af middelalderkirkerne var ligesom Ølands skanser og borge (som Eketorps Borg) forsvarsværker, hvor man kunne søge beskyttelse i tilfælde af angreb fra Østersøen. Man middelalderkirkerne har også haft andre funktioner end forsvar og det kirkelige. De var også magasiner, pilgrimsherberger, samlingssteder, og naturligvis symboler på magt.

Af de oprindelige 34 sognekirker er der i dag ca. 25 tilbage, som – trods om- og tilbygninger – stadig indeholder bygningsdele fra den oprindelige middelalderkirke. Ni af de gamle sognekirker blev revnet ned i 1800-tallet (Köping, Runsten, Sagerstad, Gårdby, Stenåsa, Smedby, Kastlösa, Sandby og Alböke kirke) og erstattet af rummelige og lyse nyklassicistiske kirker. Desuden er der bygget to nye kirker, Borgholm og Källa nya. Källa nya er bygget ved siden af Källa gamla kyrka fra midten af 1200-tallet. Og der er bygget tre nye kirker på Borgholm slot.

Samlet set har Øland i dag 35-40 kirker (mit gæt).

Hvis du er interesseret i at læse mere om Ølands kultur (og natur), kan jeg anbefale bogen ”Natur och Kultur på Öland” (463 sider) udgivet af Länsstyrelsen i Kalmar län 2001.

OM:
Romansk stil: http://www.sydsverige.dk/?pageID=330
Gotisk stil: http://www.sydsverige.dk/?pageID=331
Nyklassicisme: http://www.sydsverige.dk/?pageID=336

Källa gamla kyrka: http://www.sydsverige.dk/?pageID=146

Svar på indlægget