leje(arrende) af grund

Denne side er blevet vist 8715 gange

Vi har siddet og rodet rundt for at finde nogle retningslinier for hvordan man bærer sig ad med at leje en grund "in the middle of nowhere" altså uden vand/el osv. men kan ikke rigtig finde noget.

Vi vil gerne leje en grund, hvor vi kan opføre vores egen lille hytte til weekend/sommer brug, men hvordan griber vi lige sagen an? vi har kun kunnet finde ganske få oplysninger. Håber der sidder nogen og læser med som kan hjælpe.

Svar på indlægget

Hej Marlene,

At leje et stykke jord er et spørgsmål om at finde et sted hvor man gerne vil være og lave en aftale med pågældende jordejer. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men der er mig bekendt ikke nogen der tilbyder denne mulighed, det skal aftales individuelt. Du må tale med de lokale i det område du er interesseret i at bo og høre hvem der ejer jorden og så tage kontakte til vedkommende og se om I kan blive enige.

Aftalen om jordlejen skal være skriftlig og laves idag normalt på 5 år ad gangen, hvorefter den indeksreguleres og fortsætter i yderligere 5 år osv. Der er dog ikke noget der hindrer at man aftaler længere tid, op til 50 år eller for lejerens livstid. Prisen skal I også blive enige om og afhænger af hvor stor grund det handler om, og hvad I i øvrigt kan blive enige om. Loven på området (arrende) findes i Jordabalken [LINKET VIRKER IKKE: SIDEN ER FLYTTET ELLER FJERNET] i 8 kapitel (generelle regler) og 10 kapitel (specifikt for bostadsarrende, som der her er tale om). Ved tvist om en arrendeaftale findes der en myndighed: Arrendenämnden, der dømmer i sådanne sager. Hvis parterne f eks ikke kan blive enige om prisen for lejemålet, kan Arrendenämnden fastsætte en rimelig pris som parterne skal rette sig efter.

Du bør dog overveje om det ikke er klogere at købe en grund fri, inden du bygger. En arrenderet grund er ikke fast ejendom og kan dermed aldrig belånes. Dette gør det betydeligt sværere at sælge huset, når den dag kommer, da køberen enten skal have pengene kontant eller kunne stille anden sikkerhed for lånet. Et hus på en arrenderet grund bliver derfor i stort set altid billigere end tilsvarende faste ejendom.

De venligste hilsener,

Jens Christian Nielsen
På sydsverige.dk har vi en side om at købe byggegrund i Sverige - det ligger lidt i forlængelse af ovenstående: http://www.sydsverige.dk/?pageID=813
Vh Steen
Findes der et organiseret marked eller annonceplads for leje af grunde i Sverige, eller kan nogen give henvisninger herom, gerSkåne, Österlen, Blekinge, Halland ell. Bohuslen?
Hvordan fastsættes og reguleres lejen??
På forhånd tak.

M.v.h.
Willy Andersen
Solrød Strand
Hej Willy,

Nej, mig bekendt findes der ikke noget market for leje af grund. Huset der ligger på lejet grund sælges via alm. kanaler, dvs. via mæglere (www.hemnet.se) eller privat f.eks. via www.blocket.se . Når der står "ofri grund" eller "arrende" handler det om lejet jord.

Lejen fastsættes som hovedregel efter aftale mellem parterne. Hus udlejer f.eks. vil chockhæve lejen på en eksisterende aftale, kan man gå til Arrendenämnden (myndighed), der så fatsætter en gængs leje som begge parter skal rette sig efter.

Svar på indlægget