Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Pris for at indlægge vand

Denne side er blevet vist 16191 gange

Vi kigger lidt på et par ødegårde og vil gerne købe noget vi selv skal sætte i stand, men økonomien skal også følge med. Hvad koster det at indlægge vand i en svensk ødegård, hvad koster det i afgifter til kommunen og hvad koster det at få gravet en trekammer brønd eller hvad der nu skal til som afløb.

Er der nogen der ved det?

Svar på indlægget

Hej Anna,

Prisen for at lægge vand ind i et hus afhænger naturligvis af hvor langt der er fra brønden til huset. Der skal en gravemaskine ud for at grave vandledningen ned. Hvis I bestiller en graver kun for det job koster det nok en del, men hvis I kan kombinere det med at grave ud til trekammerbrønd samtidig, behøver det ikke at koste ret meget ekstra, da maskinen allerede er på stedet.

I skal også bruge en rørlægger/VVS mand da det er vigtigt at installationerne bliver lavet rigtigt, det er ikke noget man børe lave selv. Regne med ca. SEK 5-10.000 i arbejdsløn for dette, afhængig af om der skal laves badeværelse eller om der blot skal vand til køkken eller begge dele. I skal bruge en vandpumpe som findes i mange varianter, mange vælger en kombineret vandpumpe og hydrofor eller \"pumpautomat\" som de kaldes i Sverige og koster ca. SEK 2.000 og opefter. Derudover diverse blandingsbatterier, rør, koblinger og \"dimser\". I bør også overveje at koble en el slinge til vandledningen for at hindre at ledningen fryser på det stykke hvor den går ind i huset og ikke er i frostfri dybde. I kan naturligvis spare dette og blot være grundige til at tømme ledningen når I forlader huset om vinteren.

Hvis man har egen brønd på grunden koster det ingen som helst afgifter til kommune eller nogen anden. Det eneste vandet koster, er den strøm vandpumpen skal bruge for at trække det op.

En trekammerbrønd (afløb med infiltration) koster normalt ca. SEK 35-45.000 nedgravet og klar. Dette afhænger dog meget af grundens beskaffenhed (mange sten eller klippegrund bliver dyrere, da der måske skal sprænges) og hvor godt jorden dræner. Lerjord dræner ikke så godt og så skal der større infiltration til, hvorimod sand/grus dræner godt, så man kan slippe billigere.

For at anlægge en trekammerbrønd skal man have kommunens godkendelse og der skal laves en prøvegravning og tages jordprøve, for at afgøre hvilken type jord der findes på stedet. Godkendelsen koster et par tusinde kroner, men varierer mellem kommunerne. De fleste gravefirmaer kan hjælpe med det praktiske i den forbindelse og sørge for kontakten med kommunen, så alt bliver lavet efter foreskrifterne. Når afløbet er på plads koster det ikke andet end at det skal tømmes med jævne mellemrum. Tømningen fungerer enten ved at man ringer efter en slamsuger ved behov, eller så bliver man tilmeldt en løbende ordning hvor der tømmes en gang om året. Det koster normalt ca. SEK 1.000 pr. tømning, men også dette varierer mellem kommunerne.

Summa summarum, så regn med omkring SEK 50-75.000 for at få vand ind og trekammerbrønd på plads. For at finde et gravefirma kan I søge på f.eks. www.hitta.se og skriv \"grävtjänst\" og navnet på den by der ligger nærmest huset, så finder I sikkert flere at vælge mellem. Held og lykke med projektet!

De venligste hilsener,

Jens Christian Nielsen
Jeg har en ødegår Gutamåla og har haft meget glæde af at bruge www. billighaandverker.dk med gode priser og arbejdet i Sverige siden 2001
Mange tak for svar. Jeg håber dine priser holder.

Det hus vi kigger mest på lige nu har ikke engang en brønd, eller det vil sige der er en gammel gravet brønd som ikke er særlig dyb, og som der muligvis slet ikke er mere vand i, så oven i de 50-75.000 skal så lægges hvad en brøndboring koster, jeg har fået at vide af ejendomsmægler at det koster SEK 30.-60.000 kroner, men ved så ikke om det passer.

Men de 100.000 danske kroner for at få vand, som jeg havde regnet med er vel ikke helt af vejen, dertil skal selvfølgelig tillægges priser for etablering af badeværelse og køkkenvask. Men meget af det kan jeg lave selv og det resterende kender jeg priser på.

venlig hilsen
Anna


Hej igen Anna,

Som beskrevet er der mange ubekendte at tage hensyn til, så jeg kan ikke love at mine prisoverslag holder, men det ligger i hvert fald i den størrelsesorden :-)

Vedr. vandbrønd så er det rigtigt hvad mægleren har sagt til dig, hvis du er heldig ca. SEK 30.000 og hvis du er uheldig omkring det dobbelte, men sandsynligvis et sted derimellem. En brøndborer har typisk en fast pris på de første ca. 30 meter og en pris pr. meter derefter. Er du heldig er der nok vand inden du når 30 m. og så koster det ikke meget mere end startprisen, men måske skal du 120 m. ned og det bliver dyrt. Dette kan man ikke vide på forhånd, så der er lidt af et lotteri.

Jeg ville dog ikke være alt for hurtig til at dømme den gamle brønd ud. Det er ikke afgørende hvor dyb brønden er, eller hvor meget vand der ser ud til at være i den - det er tilløbet det handler om! Hvis brønden ligger tæt på eller i en en vandåre vil vandet løbe til ligeså hurtigt som du kan pumpe det ud (vi har selv haft en sådan brønd).

Hvis brønden ikke har været i brug længe, skal den først renses grundigt (enten bestil en slamsuger med spulefunktion eller gå ned i brønden og rens manuelt). Når alt nedfald mv. er renset ud, skal brønden omsættes så meget som muligt for at få lukket op for tilløbet igen, da den kan være lidt \"forstoppet\" efter mange år uden brug. Der er ingen grund til at \"spare\" på vandet - tværtimod! Lej eller køb en lænspumpe og tøm brønden så mange gange I kan og se hvor hurtigt vandet løber til igen. Jo mere brønden bliver brugt, desto mere \"hul\" igennem bliver der og jo mere vand giver brønden. Hvis I har svært ved at køre brønden tør er det et tegn på at den ligger i en vandåre og så er det lidt af en \"jackpot\".

Hvis brønden relativt let kan tømmes må I afgøre om tilløbet vil være nok til at dække Jeres vandbehov. De gamle brønde har jo ikke været beregnet til moderne vandforbrug med badeværelse, vaske/opvaskemaskiner, havnevanding og den slags, men i de fleste tilfælde giver de faktisk nok, især til fritidsbrug, hvis man tænker sig lidt om. Hør også med naboer om brønden er kendt for at løbe tør om sommeren eller ej. Hvis det er sket en sjælden gang i ekstremt vejr, kan man nok leve med det, men hvis det sker hvert år, ville jeg nok satse på en boring istedet.

De venligste hilsener,

Jens Christian Nielsen
Jeg var heldig at få fat på en dygtig brøndgraver til en meget rimelig pris gennem nogle svenske venner. Jeg kan til en hver tid anbefale: olssonsbrunnsborrning . com - Micke Olsson er ejer.
Et fantastisk Team venlige og nemme at tale med, og de er meget fleksible, du kan være sikker på at prisen og arbejdet er i orden.

Mange venlige hilsner
Eva Hoffgaard
vi havde egen brønd på gården i bohult ( Kalmar len med en almindelig tyk vandslange lagt op til husetog det var nødvendigt at gå ned i pumpehuset og tømmr slange og pumpr, så pumpen ikke frøs man kunne først få vand pumpet op når isen i slangen var tøet ;men i det store og hele fungerede det op timalt , blot måtte vi hen te van i dunke til køkken brug osv vi droppede brøndboring, og indlagt helås vand , fordi naboerne sagde det var temmelig dyrt ;men man kan jo vænne sig til meget, så er det blot om de, som købte huset også kan finde ud af det , huset var bygget i 1878 og brønden nok lige så gammel på nøglen til pumpehuset stod- Charlottenlunds bryghus


Svar på indlægget