Tinglysningsproblem

Denne side er blevet vist 4275 gange

Hej,
jeg vil høre om I kan fortælle hvor lang tid der normalt går med en tinglysning i Sverige. Min svigermor har solgt et byhus i Glimåkra, slutseddel skrevet under den 1.12.10 men sagen er endnu ikke afsluttet...... Hendes advokat siger han venter på tinglysningen.....

Svar på indlægget

Hej Susanne,

En handel i Sverige foregår oftest i to "etapper". Først skriver man under på en købsaftale (köpekontrakt) og betaler 10% af købesummen i den forbindelse. Det binder handlen. I kontrakten bliver man enig om en overtagelsesdag på et tidspunkt i fremtiden (dog max 2 år fra kontraktsdagen, ellers bliver handlen ugyldig). På overtagelsesdagen skriver man under på et "köpebrev" (skøde) og restkøbesummen betales. Først herefter sender man sagen til tinglysning.

Tinglysning i Sverige tager normalt ca. 14-30 dage, men ofte kan det gå hurtigere. Dette forudsætter dog, at der er orden i papirene, eller sendes sagen retur for at blive kompletteret.

Det der normalt skal til, for at man kan få "lagfart" (endeligt tinglyst skøde), er en købehandling (købsaftale eller "köpebrev") i original, der lever op til de meget enkle formkrav i Jordabalken 4 kap. 1 §, med en bekræftet kopi.

Derudover skal der vedlægges dokumentation for sælgerens civilstand (ugift, gift, enke/enkemand) og hvis sælger er gift, skal dennes mand/kone skrive med under og godkende salget, med mindre ejendommen er tinglyst som særeje i Sverige. Er sælger skilt, kan det være at en ekskone/mand også skal skrive under og godkende, hvis ejendommen blev købt under den tid man var gift. Alternativt skal der sendes en bodelingsaftale med til tinglysning, hvor det tydeligt fremgår at ejendommen i Sverige (med matrikelnummers nævnelse) lægges på sælgerens lod i skilsmissen.

Hvis der er dødsbo involveret, skal der normalt sendes skifteretsattest og åbningsstatus til tinglysning i Sverige. Normalt sidder enken/enkemanden i uskiftet bo og kan skrive under på boets vegne. Er det ikke usikiftet bo, kan der naturligvis være flere arvinger involveret eller måske en advokat som bobestyrer.

Det kan godt gå hen og blive kompliceret, især hvis der er en dansk advokat i den ene ende, der kører sagen efter danske regler, og det svenske tinglysningskontor i den anden ende, der følger sine svenske regler. Det er ikke altid helt enkelt at få det til at stemme.

Håber du blev lidt klogere :-)
Da jeg købte mit gik der mindre end en måned.
Uha ja nu er jeg da både urolig og faktisk gal.... på den advokat, for noget må jo været gået galt når vi nu på 5.mdr. venter på de sidste papirer... Men jeg må jo kunne få en kopi hos advokaten af den aftale der er indgået og hvad der er sendt til de svenske myndigheder. Som jeg har forstået et hele beløbet blevet betalt/deponeret hos advokaten allerede den 1.12.10. Men supertak for jeres oplysninger.
Hej Susanne da vi købte i2008 gik der næsten 7 mdr da sælger havde glemt at han havde været gift, har i rykket ejdomsmægleren . mvh peter
Hej til Jens Christian, Steen og Peter,
vil blot sige at det hjalp og brokke mig til advokaten. Lige pludselig gik det stærkt og nu er sagen hos skifteretten.... at den så kan være 3 mdr. om behandlingen må vi så tage med!
Hej til Jens Christian, Steen og Peter,
vil blot sige at det hjalp og brokke mig til advokaten. Lige pludselig gik det stærkt og nu er sagen hos skifteretten.... at den så kan være 3 mdr. om behandlingen må vi så tage med!

Svar på indlægget