Ekstrem tørke - åben ild og Trangia på vandreturen?

Denne side er blevet vist 4400 gange

Tørken i det meste af Sydsverige er lige nu ekstrem. I flere län anbefaler myndighederne, at de lokale ikke anvender maskiner som fx motorsave i skoven, da en gnist eller varmen kan starte en skovbrand.

Må man så anvende Trangia eller gasbrænder på sin vandretur eller kanotur?
Overalt i Sydsverige er der forbud mod åben ild (lejrbål mv.), men som det ser ud generelt, må man fortsat anvende stormkøkken som Trangia eller gasbrænder til at lave mad, hvis underlaget er grus, sten, jord eller andet, som ikke kan brænde:

I Kalmar län (dvs. det østlige Småland) fortæller den ansvarlige på området at man - generelt - gerne må anvende stormkøkken, gasbrænder mv. til madlavning, men man skal tjekke kommunens hjemmeside, fordi der lokalt kan være andre regler (mere restriktive). Det samme gælder i Jönköping län (nordlige Småland) fortæller en medarbejder i Länsstyrelsen for Jönköping.

Mht. de andre län (Skåne, Blekinge, Halland og Kronobergs län (sydlige Småland)) så besøg https://www.lansstyrelsen.se og vælg län i menuen øverst til venstre på siden. Inden på næste side ses en orange boks øverst, hvor der fx står "Det råder extrem torka i hela länet vilket innebär totalt eldningsförbud, ..." Klik på teksten for at læse mere om de generelle regler for länet. Herefter bør du gå ind på kommunens hjemmeside (den kommune hvor du fx vil vandre) for at se, om reglerne om gasbrændere eller Trangia er mere restriktive, find kommunerne her: https://www.scb.se/Grupp/Hitta_statistik/Regional%20statistik/Kartor/_Dokument/Kommunkarta09.pdf
Kommunernes hjemmesider finder du ved at kombinere kommunenavnet med ".se": Fx har Älmhult kommune hjemmesiden almhult.se

I Örebro län (Midtsverige) er det nu forbudt at anvende Trangia og andre gasbrændere / kogesæt pga. ekstrem tørke. Hvis tørken fortsætter, kommer forbuddet måske også til at gælde Sydsverige, så hold øje med myndighedernes hjemmesider.

God vandretur, kanotur, mv. !

Svar på indlægget

Her brænder det - se Sverigeskort med skovbrande.

Et kort fra SOS Alarm viser, hvor i Sverige det brænder. Lige nu (23. juli 2018) er der kun registreret en enkelt skovbrand i Sydsverige øst for Jönköping.

Følg udviklingen her:

https://www.sosalarm.se/trender--analyser
Afbrændingsforbud i en håndfuld af Halland-kommunerne samt Kalmar omfatter nu også stormkøkken som fx Trangia. :(
Afbrændingsforbuddet dækker også alt nu i Skåne:
https://www.lansstyrelsen.se/skane
Forbuddet mod åben ild er her i slutningen af juli blevet skærpet, så det nu også er forbudt at anvende Trangia / gasbrændere / spritbrændere osv. i hele Skåne, Blekinge, Halland og Småland (Kalmar län, Jönköpings län og Kronobergs län) samt Västra Götaland. Skal du længere op i Sverige, så tjek lansstyrelsen.se.

Forbuddet gælder alle former for ild og dermed alle typer gasbrændere, spritbrændere, stormkøkkener, osv.
Vores svenske venner råder folk til at koge kaffen hjemme. Og holde kogt vandt i gode termoflasker, som så kan bruges til tilberedning på turen.. Men det virker primært til dagsturen.

Rådet lyder "kog kaffen hjemme - og nyd naturen", se evt. deres lidt sjove video her: https://www.instagram.com/p/BlslXIchbbA/

Frysetørret mad og anden tur-mad kan ofte laves uden omfattende brug af varme.

Nogle råder til at man kan bruge en el-grill - eksempelvis på en campingplads.

Et sidste råd er: Lav noget koldt. Medbring råvarerne til en lækker salat eller lignende og sikrer dig et godt måltid.

Vh Jonathan,
friluftsland.dk
Hvordan ser det ud nu med trangia på gas og bål i syd Sverige. Viber tre der vandre fast første weekend i september + 3 hver dage. Vi plejer at ha tørkost med til varmt vand. Vi går fra shelter til shelter på Skåneleden. Det er nu 10ne år vi skal afsted. Samme tid samme sted. Hilsen Henrik.
Mange tak for info. Tak tak. Vi er glæde nu.

Svar på indlægget