Salg af fritishus

Denne side er blevet vist 517 gange

Må man sælge sit svenske fritidshus til pris man vil? Hvis den ejendoms vurderingen er 100.000,- må jeg så sælge for 100,-?

Svar på indlægget

Hej Tim,

Jo, det korte svar er, at man må sælge til hvilken pris man vil. Der er dog også skattemæssige forhold at tage hensyn til, hvis du ikke bor fast i Sverige.

Fra svensk side, er der ingen arv- eller gaveafgift og hvis du sælger under den svenske ejendomsværi, er der en presumtion om, at det handler om en gave - i hvert fald delvist (s.k. "blandat fång" - en del gave og en del betaling). Handler du til under 85% af den svenske ejendomsværdi, skal der ikke betale stempelskat, kun 825 SEK i tinglysningsgebyr. Når man overtager en ejendom som gave, vil man også overtage den tidligere handels købspris som grundfradrag, når skatten ved salg en gang skal beregnes. Man betaler 22% netto i skat af en fortjeneste ved salg i Sverige.

Så langt alt vel. De danske regler skal der dog også tages hensyn til og der er jo gaveafgift (variabel afhængig af familieforhold). For at ikke skulle betale denne, er det bedre at handle til 85% af ejendomsværdien, da dette regnes som regulært salg i Danmark (med stadig gave i Sverige). Dog skal der betales svensk stempelskat med 1,5% + 825 SEK af den svenske ejendomsværdi, da de 85% også er grænse for stempelskattefritagelsen - men det er som regel en god "forretning" totalt set, for at undgå dansk gaveafgift.

Jeg håber det giver nogenlunde mening :-)
Sagen er at min søster og jeg har fået et hus i sverige af en ven. Laver man så et köbebrev og sætter prisen til 85% af den offentlige vurdering. Eller et gavebrev? Ejendommen er vurderet til 77.000,-
Må "sælgeren" give mig 50% og min søster 50%?
Hej igen,

Jo, jeg ville vælge at lave det som köpebrev til 85% af den svenske ejendomsværdi og betale stempelskatten på hele ejendomsværdien, for at slippe dansk gaveafgift. Der er ingen problemer i, at sætte din søster og dig selv som modtager/køber af 50% hver.
Skal man betale gaveskat i Danmark, hvis man giver et beløb under 50.000,-?
Skal det være præcis 85% eller skal det bare være under? F. Eks. 100,-
Tror jeg forstår det meste. Hvis vi laver et købebrev på 85% af 77.000,- lander vi på 65.450,- er det så det der skal stå på købebrevet?
Der er gaveafgiftsfrit beløb, hvis det er gave indenfor familien. Du kan de forskellige takster på skat.dk, men hvis I ikke er i familie, er der ikke noget fribeløb.

Hvis det f.eks. er Jeres forældre der vil overdrage huset til dig og din søster, så kan I lave det på gavebrev med halvdelen til Jer hver, så skulle det falde indenfor det afgiftsfrie beløb. Hvis I ikke er i familie med giver/sælger, så er det 85% af den svenske ejendomsværdi I bør sætte prisen til på et köpebrev.

Svar på indlægget