Tørke i Sydsverige - forbud mod åben ild

Denne side er blevet vist 2066 gange

Lige nu er det knastørt i den sydsvenske natur.

Derfor er det forbudt at tænde bål i naturen, grille og have anden form for åben ild, bortset fra på de særlige grillpladser, man kan finde rundt omkring.

Indtil videre gælder forbuddet dog IKKE udstyr til madlavning, der drives af gas eller væske, så længe udstyret er placeret på en måde, der minimerer brandrisikoen. Udstyret kan for eksempek være et Trangia sæt, en Jetboil eller lignende.

Der kan være lokale undtagelser.

Hold dig orienteret på https://www.lansstyrelsen.se/
Vælg først region, for eksempel "Skåne", "Blekinge", "Kronoberg" (det sydlige Småland"), "Kalmar (det østlige Småland), "Jönköping" (det nordlige Småland")..

Inde på siderne vil der typisk være et punkt, der hedder "Eldningsförbud" eller lignende.

Svar på indlægget

Der er områder med afbrændingsforbud og områder med strengt afbrændingsforbud..

I skriver at ved alm. afbrændingsforbud, må man gerne have bål og lave mad på trangia ved dertil indrettede grillpladser, dem ved shelters f.eks.

Men som jeg læser det her fra krisinformation.se, så må man ikke lave bål, men kun grille på de faste grillpladser;
"Afbrændingsforbud
Når der er bålforbud, må man ikke brænde med fast brændsel i skov og land. Det er dog tilladt at grille på egen grund (i grill eller lignende) eller på faste grillpladser."

Kan i fortælle om den er god nok at der må laves bål ved en bålplads ved et alm. afbrændingsforbud?
- Jeg er klar over det ikke er tilladt hvis den går over og bliver rød - strengt afbrændingsforbud.
Hej Thomas

Vi skrev, at man gerne må lave bål ved de særlige grillpladser. Det er siden vores indlæg 10. juni blevet forbudt i de regioner, der er markeret med rødt (se kort hos Lansstyrelsen), bl.a. det sydlige og nordlige Småland.

Man må fortsat gerne bruge Trangia mv. i naturen "i de røde områder" - dvs. også uden for grillpladserne - så længe udstyret til madlavning er baseret på gas eller væske, og det gøres forsvarligt.

Lansstyrelsen skriver (om Kronoberg - sydlige Småland):

Det är förbjudet att:
* elda, grilla eller utföra annan bränning med fasta bränslen i skog och mark. Exempel på fasta bränslen är ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar. Förbudet att elda och grilla gäller även på fasta grillplatser.
* elda i annat syfte än att grilla i sammanhållen bebyggelse.

Det är tillåtet att:
I skog och mark
* använda utrustning för matlagning som drivs av gas eller vätska så länge den placeras så att brandfaran är låg. Exempel på sådan utrustning är olika typer av friluftskök.

Vores anbefaling er, at man tjekker lansstyrelsen side for den pågældende region (Skåne, Blekinge, osv) lige inden turen går til Sverige, og helst også mens man er afsted. På lansstyrelsen kan du også se, hvad der gælder for de orange områder, dvs. områder med mindre tørke end de røde områder.

Tak for jeres svar.

Okay, så for at få det skåret helt ud i pap. Det er først når det bliver rødt at vi ikke må lave bål på bålpladserne?
Tjek RSNV.se. Der kan du helt ned til de enkelte områder. Pt. er Søderåsen f.eks 5E, hvilket vil sige brandforbud af af al art
Hej Thomas

Når du går ind på https://www.lansstyrelsen.se/ og vælger en region (fx Skåne) og klikker på boksen med "Eldningsförbud" (eller lignende) ser man pt. et kort, hvor dele af Sydsverige er orange, og andre dele er røde.

Generelt gælder det, at i røde områder med "skärpt eldningsförbud" gælder, at man ikke må tænde bål på de faste grillpladser. I de orange områder derimod, må man gerne !

MEN VIGTIGT: som vi skriver 10. juni, kan der være lokale undtagelser, og dem finder du ved at klikke på den enkelte kommune på det røde/orange kort.

Hvis du klikker på Klippan kommun i Skåne (hvor Söderåsen ligger), vil du som Martin skriver, se, at der er brandrisiko 5E i de fleste kommuner https://rsnv.se/brandriskprognos/ Og det betyder forbud mod al form for åben ild, også brændere til madlavning...

Så pointen er, at man ikke kan bruge lansstyrelsens orange / røde markeringer til så meget, men man SKAL ned og kigge på kommuneniveau. Det virker underligt, at Länssyrelsen har markeret Klippan kommune orange "Eldningsförbud", når der reelt er tale om et skærpet forbud..
Tak for jeres hjælp 🙏🏻

Svar på indlægget