Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Mobergskolen - Moshultamåla Gamla Skola

(Svensk: Mobergskolan - Moshultamåla Gamla Skola)

Mobergskolen i Moshultamåla. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 23. januar 2018
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2018:
(Vejledende tider)
Skolen har normalt åbent fra april til september.
AdresseAdresse Adresse
Mobergskolen
Moshultamåla 135
361 91 Emmaboda
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6594
Longitude : 15.4452
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Her var Vilhelm Moberg elev 1906-1912

Som barn var Vilhelm Moberg elev på Moshultamåla Gamla skola. Her blev han undervist fire måneder om året frem til 1912, hvor han som 14-årig gik ud af skolen. Moberg var en uregerlig elev, som fik hans lærerinde til at sende ham ud i livet med lav karakter i opførsel. Senere formåede han dog at blive både journalist og forfatter.

Selv om der i 1842 var blevet indført obligatorisk skolegang i Sverige, gik der lang tid før en egentlig svensk folkeskole kom til at fungere. Det gjaldt især på landet, hvor der var brug for børnene som arbejdskraft.

Læsetavle på Mobergskolen
Foto: © sydsverige.dk

Skolestue på Mobergskolen
Foto: © sydsverige.dk


I Moshultamåla kan man se den skole, hvor Moberg var elev 1906-1912. Oprindeligt lå skolen dybt inde i skoven ved den lille by Påvelsmåla knap to km fra barndomshjemmet og hed Påvelsmåla skola. Den blev bygget i 1878 og anvendt til undervisning frem til 1936.

I 1959 blev skolen flyttet til den nuværende plads og fik navnet Moshultamåla gamla skola. I dag er skolen forsamlingshus og museum med en lille, permanent udstilling om Vilhelm Mobergs liv og forfatterskab.

Kulturarrangementer ved skolen

Foran skolen står en lille scene, hvor der især om sommeren bliver afholdt forskellige arrangementer, se mere under Links.

Mobergskolen ligger på en bakke med udsigt over sognene Långasjö, Ljuder og dele af Ekeberga
Om udsigten i Moshult ved skolen skal Moberg have udtalt: "Her er smukt. Det gælder især udsigten et par steder i min by, hvor man kan se ud over sognene Långasjö, Ljuder og dele af Ekeberga". Foto: © sydsverige.dk