Forsiden > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Mobergstenen ved barndomshjemmet i Moshultamåla

Mobergstenen i Moshultamåla

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Mobergstenen ligger et par km nord for Moshultamåla.
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6721
Longitude : 15.4683
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Soldattorpet i skoven

I en rydning i skoven nord for den lille by Moshultamåla ligger det sted, hvor den svenske forfatter Vilhelm Moberg blev født den 20. august 1898. En gang imellem passerer en bil forbi på grusvejen nær grunden, ellers er her stille, og man hører kun en svag susen af graner og birketræer, der svajer i vinden. På en lille forhøjning på grunden lå engang et lille "soldattorp", hvor Vilhelm Moberg blev født. Faren var soldat, og de første ni år boede familien her, inden den flyttede ned til Moshultamåla by. Soldattorpet og grunden var ejet af de lokale bønder, som stillede ejendommen til rådighed for Vilhelms far. Til gengæld slap bønderne for tjeneste i tilfælde af krig, så skulle soldaten gå i deres sted.

Pladsen har været trang i det lille hus, som blot var otte meter i længden og fem meter i bredden. Huset havde blot et enkelt værelse og her boede hele familien: Moren Ida, faren og de fem børn ud af i alt syv fødte. Ved huset løb den lille bæk Bjurbäcken, hvor Vilhelm om sommeren fangede gedder i de dybe huller ved at føre en snare ind over fiskens hoved. At fange gedder med snare har han i bogen "Fortællinger fra mit liv" kaldt for det største eventyr i sin barndom, og barndommen på dette sted omtaler han som de lykkeligste år i sit liv.

Mobergstenen, hvor Vilhelm Mobergs barndomshjem lå
Mobergstenen i Moshultamåla, Emmaboda. Foto: © sydsverige.dk


Soldatstugan var allerede gammel, da Vilhelms far, Carl Gottfrid Thor Moberg, tiltrådte som soldat i 1888. Da familien rejste i 1907, fik huset lov til at forfalde, og i 1924 blev det revet ned.

Dér, hvor soldattorpet lå, blev der i 1970 rejst en mindesten med inskriptionen:
”Her fødtes soldatersønnen, forfatteren Vilhelm Moberg, den 20. august 1898. I denne bygd levede menneskene i hans digtning deres liv i armod og stolthed, fornedring og storhed. Fra jorden hentede de deres sparsomme udkomme”. (Oversat fra svensk).

Se også

Gå i Vilhelm Mobergs fodspor i Småland

Soldattorpet, der for længst er revet ned, lå på en lille forhøjning i skoven
Mobergstenen i Moshultamåla. Foto: © sydsverige.dk

I Bjurbäckens dybe huller fangede den unge Vilhelm Moberg gedder
I Bjurbäckens dybe huller fangede den unge Vilhelm gedder om sommeren ved at føre en snare ind over fiskens hoved. Foto: © sydsverige.dk