Gränsö Naturreservat i skærgården ved Västervik

Skærgård i Gränsö Naturreservat

Gränsö Naturreservat ved Västervik. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 5. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.7443
Longitude : 16.7164
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Kort og GPS-koordinater peger på lille P-plads ved Skanvik.

Smuk skærgårdskyst

Skærgården ud for Västervik består af hundredevis af rev og små og store øer, og den ca. fire km lange halvø Gränsö er en af disse. Gränsö har løvskov, græssletter, smukke klippekyster og områder med sommerhuse. Desuden finder man på halvøen Gränsö slot, som er genopbygget i 1990’erne efter en brand og i dag anvendes til kulturarrangementer som fx udendørs koncerter.

Det, som især gør Gränsö et besøg værd, er klippekysten mellem Skanvik og Gränsö udde i den sydlige del af halvøen og ved Lillön på østkysten. Her er flere steder brun-orange granitklipper slebet glatte gennem årtusinder af bølger og de gletsjere, der engang gled hen over området.

Gränsö Naturreservat ved Västervik
Foto: © sydsverige.dk

Gränsö Naturreservat ved Västervik
Foto: © sydsverige.dk


Gränsöleden - 12 km vandresti ca. fem km fra Västerviks centrum

Parker fx bilen på den lille P-plads ved Skanvik (GPS: 57.7443, 16.7164 (WGS84: Decimal)) og følg vandrestien Gränsöleden et par km ned til Gränsö Udde på halvøens sydspids. Eller følg stien ca. 2,5 km nordpå op til Lillön. I kan også stille bilen på den store P-plads ved Lillön (GPS: 57.7571, 16.6995 (WGS84: Decimal)) og følge Gränsöleden sydpå.

Gränsöleden er i alt 12 km og følger for det meste kysten rundt i Gränsö Naturreservat.

Flere steder på halvøen findes tømrede shelters med bålplads, hvor du kan overnatte, bl.a. syd for Skanvik og ved Lillön. Der er flere gode badestrande langs kysten.

Flere billeder

Gränsö Naturreservat - Fotogalleri

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Køb kort over skærgårdskysten med Gränsö Naturreservat

I vores webshop kan du købe et detaljeret kort i målestok 1:50.000, som er velegnet til vandreture eller kanoture i skærgården. Kortet Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26 dækker Gränsö Naturreservat og hele Misterhults Skærgård syd for naturreservatet og Västervik. Du kan købe kortet i vores webshop.

Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26. Målestok 1:50.000
Västervik
Sverigeserien
Topo 50 - blad 26


SE OGSÅ

Flere naturreservater i det østlige Småland

Til Gränsö med skærgårdsbåd

Gränsö Naturreservat ligger blot ca. fem km fra Västervik, og der er adgang til naturreservatet i fx bil. Om sommeren kan du dog også benytte en af skærgårdsbådene, der sejler mellem Västervik og flere af de omkringliggende øer fx Idö, Rågö og Hasselö.