Gränsö Naturreservat i skærgården ved Västervik

Skærgård i Gränsö Naturreservat

Gränsö Naturreservat ved Västervik. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 16. december 2019
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.7443
Longitude : 16.7164
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Kort og GPS-koordinater peger på lille P-plads ved Skanvik.

Smuk skærgårdskyst

Skærgården ud for Västervik består af hundredevis af rev og små og store øer, og den ca. fire km lange halvø Gränsö er en af disse. Gränsö har løvskov, græssletter, smukke klippekyster og områder med sommerhuse. Desuden finder man på halvøen Gränsö slot, som er genopbygget i 1990’erne efter en brand og i dag anvendes til kulturarrangementer som fx udendørs koncerter.

Det, som især gør Gränsö et besøg værd, er klippekysten mellem Skanvik og Gränsö udde i den sydlige del af halvøen og ved Lillön på østkysten. Her er flere steder brun-orange granitklipper slebet glatte gennem årtusinder af bølger og de gletsjere, der engang gled hen over området.

Gränsö Naturreservat ved Västervik
Foto: © sydsverige.dk

Gränsö Naturreservat ved Västervik
Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Gränsö Naturreservat - Fotogalleri

Gränsöleden - 12 km vandresti

Parker fx bilen på den lille P-plads ved Skanvik (GPS: 57.7443, 16.7164 (WGS84: Decimal)) og følg vandrestien Gränsöleden et par km ned til Gränsö Udde på halvøens sydspids. Eller følg stien ca. 2,5 km nordpå op til Lillön. I kan også stille bilen på den store P-plads ved Lillön (GPS: 57.7571, 16.6995 (WGS84: Decimal)) og følge Gränsöleden sydpå.

Gränsöleden er i alt 12 km og følger for det meste kysten rundt om Gränsö.

Flere steder på halvøen findes tømrede shelters med bålplads, hvor man kan overnatte, bl.a. syd for Skanvik og ved Lillön. Der er flere gode badestrande langs kysten.

Køb kort over skærgårdskysten med Gränsö Naturreservat

I vores webshop kan du vælge mellem to detaljerede kort i målestok 1:50.000, som er velegnede til vandreture eller kanoture i skærgården. Kortene dækker forskellige områder af skærgårdskysten: Terrängkarta 560 Västervik dækker Gränsö Naturreservat og området nord for naturreservatet og Västervik. Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26 dækker Gränsö Naturreservat og hele Misterhults Skærgård syd for naturreservatet og Västervik. Du kan købe kortene i vores webshop.

560 Västervik Terrängkartan. Målestok 1:50.000
560 Västervik
Terrängkartan
Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26. Målestok 1:50.000
Västervik
Sverigeserien
Topo 50 - blad 26


SE OGSÅ

Flere naturreservater i det østlige Småland

I havkajak øen rundt

Hos Gränsö Kajakcenter ved Gränsö Slott kan I leje havkajak eller deltage i en guidet kajaktur rundt i skærgården.

Til Gränsö med skærgårdsbåd

Gränsö Naturreservat ligger blot ca. fem km fra Västervik, og der er adgang til naturreservatet i fx bil, om sommeren kan man dog også benytte en af skærgårdsbådene, der sejler mellem Västervik og flere af de omkringliggende øer fx Idö, Rågö og Hasselö.