Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Gotlands vejkanter med vilde blomster

Vejkant med vilde blomster på Gotland

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 30. august 2023

Et overdådigt blomsterhav

Grøftekanterne på Gotland og Fårö er i absolut særklasse. Langs både asfalt- og grusveje mødes man af et bølgende, overdådigt, blomstrende hav af blomster og græsser. Farvespillet veksler efter årstid og jordbund; fra den brede, miksede palet til overvejende lilla, gul, blå, rød, rosa, gyldent og limegrønt.

Med mere end 500 vildtvoksende arter af blomster (herunder forekomster af sjældne orkideer), græsser og andre planter er øernes grøftekanter rent faktisk blandt noget af det mest artsrige natur, man finder i Sverige. Grøftekanterne tiltrækker sommerfugle, bier og insekter, hvoraf flere er fredede, sjældne og i dag kun forekommer på Gotland i Norden. De er at betragte som grønne korridorer, der forbinder naturområder på tværs og sikrer spredningen af frø, planter og insekter.

Gotlands blomster


Aktiv indsats for at beskytte vejkanternes vilde blomster

Selv på naturskønne øer som Gotland og Fårö skal man gøre en særlig indsats for at værne om den biologiske mangfoldighed og oprindelige natur. Heldigvis er man fra myndighedernes side meget opmærksomme på dette.

Gotland og Fårös grøftekanter og vejrabatter indgår i det officielle svenske naturbeskyttelsesprogram, der – modsat mange andre steder fx i Danmark - anerkender arealerne som vigtige og centrale voksesteder for de vilde og udsatte planter. De svenske myndigheder (Trafikverket) har således udarbejdet et særligt program for pasning af vejkanter (se Links), som både tilgodeser trafiksikkerhed og den biologiske mangfoldighed, så man fx ikke slår vejkanter i blomst eller salter vejene om vinteren.

Køb kort over Gotland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Gotland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badesteder, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 11 Gotland, der viser cykelruter på øen.

Kort over Gotland. Målestok 1:100.000
Turistkort Gotland.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan blad 11 Gotland. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 11