Tjelvars grav på Gotland

Tjelvars grav

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 29. november 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.62786
Longitude : 18.73254
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Tjelvar bar ild til landet

På Gotland fandtes først en mand, som hed Tjälvar. Dengang var Gotland bundet af mørke kræfter, så om dagen sank øen i havet, og om natten stod den op igen. Denne mand bar ild til landet, og siden sank øen aldrig i havet mere”.

Sådan indledes Gutasagaen fra begyndelsen af 1200-tallet, som handler om Gotlands ældste historie frem til kristendommens indførelse.

Et par km inde i en skov fører en grusvej frem til en smuk 18 meter lang og op til fem meter bred skibssætning i en lille lysning, hvor Tjelvar (Tjälvar) siges at ligge begravet. Skibssætningen er fyldt med sten, som danner et dæk. De ca. 55 sten, som danner skibets ræling, aftager smukt i højden mod skibes midte, så stævn og agterstævn står højt.

Skibssætningen med Tjelvars grav
Tjelvars grav. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Tjelvars grav er beliggende på højde med Visby og er markeret med mørkegrønt på kortet. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.De første mennesker kom til Gotland i stenalderen for omkring 8000 år siden, men skibssætningen med Tjelvars grav er rejst i den yngre bronzealder ca. 1100-500 før vores tidsregning, så Tjelvar har – hvis han ligger begravet her - snarere været en stormand eller høvding i bronzealderen end den første gotlænding, som kom til øen i tidernes morgen. I bronzealderen har skibe spillet en central rolle i gotlændingenes hverdag - og i livet efter dette. Stenskibet med Tjelvars grav skulle sandsynligvis føre den døde over havet og ind i evigheden.

Gutasagaen

Læs indledningen af Gutasagan på gutnisk (også kaldet Gutamål):
“Gutland hitti fyrsti mathr than sum thieluar hit. Tha war gutland so eluist at thet daghum sanc Oc natum war uppj. En thann mathr quam fyrsti eldi a land Oc sithan sanc thet aldri.”

Se under Links, hvor du kan finde hele Gutesagaen og med svensk oversættelse.

Køb kort over Gotland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Gotland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badestrande, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 11 Gotland, der viser cykelruter på Øen.

Kort over Gotland. Målestok 1:100.000
Turistkort Gotland.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan blad 11 Gotland. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 11


Sådan finder du Tjelvars grav

Tjelvars grav ligger ca. 10 km syd for Slite på Gotlands østkyst. Følg vej 146 sydpå fra Slite. Inden den lille by Tjälder fører en grusvej 1,8 km ind i skoven til skibssætningen. GPS-koordinater til Tjelvars grav: 57.62785, 18.73255 (WGS84: Decimal).

Book hotelophold på Gotland

Book hotelophold hos HotelSpecials.dk, der formidler hotelophold i Sverige til lav pris. Klik på den orange knap herunder.

Book din overnatning her