Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Bläse Kalkbruksmuseum på Gotland

Bläse Kalkbruksmuseum

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 16. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Kalkbruksmuseet har normalt åbent fra midten af juni til midten af august.
Se museets egen web under Links.
AdresseAdresse Adresse
Bläse Kalkbruk
Fleringe Bläse 325
624 60 Lärbro
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.89439
Longitude : 18.83937
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Bläse Kalkbruksmuseum på det nordlige Gotland fortæller om stenindustrien og fremstilling af brændt og læsket kalk, men i høj grad også om de barske vilkår, som kalkværkets kalkarbejdere levede under fra slutningen af 1800-tallet og frem til efter 2. verdenskrig.

Her i det gamle kalkværk med de to store ovne, hvor kalken blev brændt, får man et godt indblik i kalkarbejdernes og deres familiers hårde hverdag.

Kalkbruddet i 1920'erne
I 1920'erne var kalkbruddet på sit højeste og havde 140 ansatte. Foto på Bläse Kalkbruksmuseum. Klik på billedet for stor størrelse.


Fra Kalksten til mørtel

Gotlands undergrund består især af kalk, og fra gammel tid har man anvendt tilhuggede kalksten til kirker og andet byggeri – bl.a. til bymuren rundt om Visby. Mørtlen mellem stenene fremstilles af brændt kalk, som blandes med vand og sand, og allerede fra 1400-tallet blev der fra Gotland udskibet kalk og brændt kalk til de tyske byer ved Østersøen. Senere i 1600-tallet steg bl.a. den svenske efterspørgsel efter brændt kalk til slotte og fæstninger, og især i det nordlige Gotland skød mange kalkovne op. Omkring disse ovne – ledet af driftige Kalkovnsejere – ”Kalkpatroner” – voksede nogle steder hele samfund op.

På Bläse Kalkbruk tog det fem døgn at færdigbrænde kalksten til brændt kalk. Først skulle kalkstenen hentes i det nærliggende stenbrud - i de første år med heste og køer som trækdyr, senere blev der bygget en 1,5 km lang jernbane. Derefter skulle kalkstenen stables op i ovnene, åbningen mures til, og ovnen blev tændt. Det krævede enorme mængder brænde. Senere gik man over til kul, som blev blandet sammen med kalkstenene og hældt ned i ovnen.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Bläse Kalkbruksmuseum er beliggende på det nordlige Gotland og er markeret med mørkegrønt på kortet. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Bläse Kalkbruksmuseum
Foto på Bläse Kalkbruksmuseum. Klik på billedet for stor størrelse.

Her blev kalken udskibet
Fra den lille havn ved siden af Kalkbruddet blev den brændte og læskede kalk udskibet til byer omkring Østersøen. Foto på Bläse Kalkbruksmuseum. Klik på billedet for stor størrelse.


Urimelige arbejdsvilkår

I dag vil man kalde arbejdernes vilkår for dybt urimelige: Arbejdet på kalkværket var sæsonarbejde fra april til oktober. Når sæsonen var slut, blev arbejderne afskediget, og så måtte de klare sig selv gennem vinteren, hvor de fleste ernærende sig ved fiskeri.

”Arvid fik arbejde i Kalkbruddet, men det var sæsonarbejde, så han måtte stoppe i oktober. Dengang fandtes ingen arbejdsløshedskasse. Jeg husker, at jeg havde to kroner om ugen, som vi skulle leve for, og det skulle også række til petroleum og sukker. Vi havde kartofler den vinter, men intet kød. Han fangede nogle fisk indimellem. Til jul hævede jeg 20 kroner, jeg havde i banken for at vi ikke skulle sulte…” Helmy Broman (Fra museets udstilling, oversat fra svensk til dansk).

Bläse Kalkbruksmuseum
Bläse Kalkbruksmuseum. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


”Vi var fem søskende, det var forfærdeligt fattigt. Vi havde en gris og den skulle række et helt år. Vi saltede den og sparede på den. Far fiskede lidt så vi fik rødspætter, vi også saltede. Men det var ikke sådan som i dag, at man kunne købe noget, når det manglede. Var der ikke flere kartofler, så var det sådan, det var. Så måtte man undvære. Jeg ved ikke hvad de taler om, dem som taler om ”de gode gamle dage”. Märta Lundin (Fra museets udstilling, oversat fra svensk til dansk).

”Hver morgen rimfrost på gulvet i køkkenet. Nogle meter fra huset kulden på dasset. Kalkstenshuse bygget uden isolering. Fugt ned ad væggene. Når firmaets læge klagede over de sundhedsskadelige boligforhold, blev han forflyttet fra øen.” Fra Hide af Eva Sjöstrand 2004. (Fra museets udstilling, oversat fra svensk til dansk).

Efter 2. verdenskrig ophørte sæsonarbejdet. Nogle fik arbejde i stenbruddet hele året, andre blev fiskere på heltid.

Book hotelophold på Gotland

Book hotelophold hos HotelSpecials.dk, der formidler hotelophold i Sverige til lav pris. Klik på den orange knap herunder.

Book din overnatning her



Tag en tur med jernbanen

Man kan bl.a. tage en tur med den gamle jernbane fra Kalkbruksmuseet ud til det gamle stenbrud (nu fyldt med vand) 1,5 km væk. Museet har desuden café og tilbyder stellpladser til autocamperen, små primitive overnatningshytter til to personer og diverse arrangementer i løbet af sæsonen, se museets eget website under Links.

Bjerg af affaldssten
Bjerget ved Bläse Kalkbruksmuseum består af små kalksten, som blev brudt i stenbruddet, men ikke fundet egnet til at blive brændt i ovnene. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Tipvogn
Bläse Kalkbruksmuseum. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Her finder du Bläse Kalkbruksmuseum

Kalkbruksmuseet ligger ca. 15 km vest for færgebyen Fårösund på det nordlige Gotland. GPS-koordinater til Kalkbruksmuseet: 57.89455, 18.83952 (WGS84: Decimal).

Køb kort over Gotland i webshoppen

I vores webshop kan du købe Bil- og cykelkort over Gotland med seværdigheder og turistinformation i målestok 1:100.000. Et kort der er godt at have med på bl.a. bilferie. Du kan også købe Cykelkartan blad 11 Gotland i målestok 1:90.000, der viser den over 500 km lange cykelrute øen rundt. Begge kort viser desuden campingpladser mv.

Kort over Gotland. Målestok 1:100.000
Turistkort Gotland.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan blad 11 Gotland. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 11