Bøndernes fiskerboder
De gamle fiskerlejer fra 1700- og 1800-tallet ligger som perler på en snor langs Gotlands kyst med en afstand af 10-30 km. Halgumannens fiskeläge på Fårö ved Gotland er et af dem. i 1800- og begyndelsen af 1900-tallet var Helgumannens Fårös vigtigste fiskerleje for sildefiskeri. I dag er kun 15 fiskerboder i det engang store fiskerleje bevaret, og de er pænt istandsatte. De gamle hullede træbåde foran boderne - såkaldte snipor – vidner om det fiskerliv, som engang fandtes her.I 1800-tallet havde de fleste bønder en fiskerbod ved havet, og kosten bestod af fisk, først og fremmest fisk fra havet, men også af karpefisk fra åer og moser. Ved at salte fiskene var bønderne selvforsynende med spisefisk året rundt.
I fiskerlejet havde kystbønderne deres båd og et redskabsskur, hvor der også kunne være en seng, hvis man havde langt hjem til gården. Boderne var anlagt på række for at beskytte mod havet. Bag boderne fandtes en indhegnet stejleplads, hvor fiskenettene blev tørret. Under et par hektiske uger forår og efterår samledes man ved fiskerlejet for at lande de fisk, man skulle bruge resten af året.
-
"At kunne tolke forskellige tegn på himlen var livsnødvendigt for fiskeren. Han iagttog skyer, måne, strømme og vinde. Mågernes måde at flyve på fortalte ham hvor dybt, han skulle sætte sine garn". (Fra oplysningstavle ved fiskerlejet).
I 1940'erne og 50'erne kom trawlfiskeriet, som krævede store investeringer til både og udstyr, og fiskeriet blev koncentreret på nogle få havne. I dag benyttes de 15 gamle fiskerboder i Halgumannens fiskeläge især til fritidsfiskeri.
Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Helgumannens fiskeläge er beliggende på Fårö nord for Gotland og er markeret med mørkerødt på kortet. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
Book hotelophold på Gotland
Book hotelophold hos HotelSpecials.dk, der formidler hotelophold i Sverige til lav pris. Klik på den orange knap herunder.De gamle hullede robåde foran boderne - såkaldte snipor – var lette at ro og kunne sejle helt ind til strandkanten. Bådtypen fandtes til hhv. tre, to og en enkelt person. Foto: © sydsverige.dk