Bergmancenteret på Fårö

Bergmancenter på Fårö

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 12. august 2019
Åbningstider
Åbningstider 2019:
2/5-31/5: Tors–søn 12–16.
1/6–1/9: Dagligt 11–17.
6/9-29/9: Tors-søn 12–16.
AdresseAdresse Adresse
Bergmancenter
Fårö Svens 1118
624 66 Fårö
Sverige
Da den svenske teater- og filminstruktør Ingmar Bergman i april 1960 kom til den lille ø Fårö ved Gotland, havde han næppe forestillet sig, at han ville slå sig ned på øen og blive boende i over 40 år. Bergman ledte efter en location til sin næste film ”Såsom i en spegel”. Selv havde han valgt Orkneyøerne, men det var for dyrt at flytte et filmhold til Nordatlanten, så nu stod han lidt modvilligt på Fårö i sin jagt efter en location til sin film om nogle mennesker på en isoleret svensk ø.

Bergmancenter skråt over for Fårö Kirke fortæller om den verdensberømte teatermand og filmskaber, hans film og nære relation til øen og dens beboere, hvoraf mange blev involveret i hans filmprojekter på øen, bl.a. som statister eller håndværkere til at bygge kulisser til filmene.

Bergmancenter på Fårö
Ridderen (Max von Sydow) og døden fra Bergmans film Det syvende segl (Det sjunde inseglet) fra 1957. Skakspillet i forgrunden er en kopi af det originale skakspil fra filmen, som blev skabt af filmskaberen Per Axel Lundgren og med tydelig inspiration fra det ældste europæiske skakspil "The Lewis Chessmen" fra 1200-tallet. Lundgrens skakspil blev i 2009 solgt på auktion for 1,2 millioner svenske kr. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Bergmancenter på Fårö
Foto: © sydsverige.dk


Ingmar Bergman (1918-2007) nåede at instruere over 170 teateropsætninger og omkring 60 film og dokumentarer. Hans film kredser især om eksistentielle spørgsmål, og fem spillefilm og to dokumentarfilm blev optaget på Fårö. Bergmancenteret går især tæt på de fem spillefilm:
"Såsom i en spegel" (dansk: "Som i et spejl") fra 1961
"Persona", 1966
"Skammen", 1968
"En passion", 1969
"Scener ur ett äktenskap" (Dansk: Scener fra et ægteskab"), 1973.

I flere af Bergmans spillefilm fra 1950erne kan man opleve stenede og barske landskaber - en slags Fårölandskab - som Bergmancentret meget sigende kalder for Bergmans filmiske landskab: Han bar allerede Fårölandskabet i sig, da han kom til øen første gang i 1960.

Bergmans drømmehus

Bergmans kærlighed til øen og dens befolkning var stor, og i 1965 lod han bygge et 300 kvm stort hus ved havet, lidt tilbagetrukket i en fyrreskov, som i over fire årtier blev hans hjem. Bergmancenter viser en udstilling om boligen, og med virtual reality-briller kan man komme inden for i nogle af husets rum og bl.a. opleve at sidde i stuens sofa, hvor man kan opleve rummet 360 grader ved at dreje hovedet.

Huset ved Hammars, der var ejet af Ingmar Bergman
Bergmans store hus ved Hammars ligger delvist skjult i fyrreskoven og med udsigt over havet. Når journalister, fotografer, turister og andre nysgerrige før i tiden kom til Fårö og spurgte de lokale om vej til Bergmans hus, fik de som regel standardsvaret "desværre, ved ikke". Gennem mange år formåede lokalsamfundet at beskytte Bergmans privatliv. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Ingmar Bergman nåede at erhverve fire huse på Fårö, og efter hans død i 2007 var der en heftig debat i medier mv. om, hvordan især Bergmans store bolig kunne sikres som en del af den svenske kulturarv. I sit testamente havde Bergman klart og tydeligt udtrykt ønske om, at ejendommene skulle sælges til højstbydende - med fare for, at de blev utilgængelige for offentligheden. I dag er huset på Hammars tilgængelig for kunstnere og andre, der har modtaget et arbejdsophold i det berømte hus. Det blev gjort muligt af den norske rigmand Hans Gude Gudesen, der købte huset og som sammen med Bergmans yngste datter Lin Ullmann har skabt et kunstnercentrum på Fårö.

Den amerikanske trailer til filmen Through a Glass Darkly (svensk: Såsom i en spegel) fra 1961 med blot fire skuespillere, heraf bl.a. Max von Sydow, som Bergman benyttede i flere af sine film. Varighed 2:16 min. Fra YouTube


Bergmanfilm og Bergmansafari

Bergmancenteret har naturligvis en lille biograf, hvor man bl.a. kan opleve nogle af Bergmans film og dokumentarer om Bergman. Museet tilbyder også guidede ture til nogle af de steder på øen, hvor Bergman har optaget scener til sine Fårö-film.

Her finder du Bergmancenteret

Bergmancenteret ligger over for Fårö kirke i samme bygning som Fårö Museum på Fårö, den lille ø nord for Gotland. GPS-koordinater til Bergmancenteret: 57.91893, 19.13806 (WGS84: Decimal).