Korpamoen - Mobergs soldattorp i Småland

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 18. januar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2023:
(Vejledende tider)
Juli: Dagligt 10-12 og 13-17.
AdresseAdresse Adresse
Korpamoen ligger ca. 5-6 km sydøst for Ljuder i det sydlige Småland. Fra Ljuder: Følg vejen mod Långasjö, fortsæt gennem Åkerby og efter et par km er der skilt til Korpamoen
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6497
Longitude : 15.3511
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Karl Oskars og Kristinas hjem i romanen "Utvandrarne"

5-6 km sydøst for Ljuder, og et par km syd for vejkrydset i Åkerby, finder man et lille soldatertorp, som sikket har været inspirationskilde for den svenske forfatter Vilhelm Moberg til hans beskrivelse af Karl Oskars og Kristinas hjem Korpamoen i romanen ”Utvandrarne” fra 1949.

Romanens personer er fiktive, og Moberg holdt på at navnet Korpamoen var opdigtet og blot var udtryk for et fattigt torp i Småland, men engang viste han på et kort over Ljuder sogn, at huset skulle have ligget her.

Da Moberg var barn, plejede han og faren at holde hvil i nærheden af huset, når de var på vej fra hjemmet i Moshultamåla til Åkerby Södergård, hvor faren fik udbetalt sin soldaterløn. Også som teenager gik Moberg forbi huset på vej til biblioteket i den gamle skole i Kråksjö.

Det lille soldatertorp husede engang en familie på ni personer, som udvandrede til Amerika. Tidligere hed huset Drängatorpet og havde torpbetegnelse 4:18. Det var først efter udgivelsen af Mobergs første udvandreroman i 1949, at huset blev til 4:18 Korpamoen. Navnet Korpamoen er sammensat af ordene KORP, som er et redskab der også betegnes en fattigmandsplov, og MOEN som er navnet på den mest næringsfattige muldjord.

Flere billeder

Korpamoen - Fotogalleri