Kosterhavets Nationalpark

Kosterhavets Nationalpark

Kosterhavets Nationalpark består af 392 kvadratkilometer hav og ca. 8 kvadratkilometer land. Nationalparken har et rigt dyreliv, både over og under havet og er et oplagt sted for en ferie, fx i egen sejlbåd. Billedet viser fyrene på Ursholmen, Koster. Foto: Kjell Holmnér / Light vision.

Siden er publiceret / opdateret: 29. november 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 58.8492
Longitude : 11.0933
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Sveriges første maritime nationalpark

Kosterhavets Nationalpark ud for den svenske vestkyst er Sveriges første maritime nationalpark. 98 procent af nationalparken er hav, de sidste to procent er klipper og skær langs kysten samt Kosterøerne midt i nationalparken. Rederiet Västtrafik sejler mellem Strömstad og Kosterøerne.

Seværdigheder i Kosterhavets Nationalpark

Kosterhavets Nationalpark er det mest artsrige havområde i Sverige. I havet kan du bl.a. se sæler og marsvin, og hvis du dykker ned til bunden, kan du opleve koraler og et meget varieret dyre- og planteliv. Inde på land er der gode vandrestier langs kysten, mulighed for at bade fra klipper, og især børn og unge kan have glæde af flere 200 meter lange ”snorkelstier” – en slags havets vandrestier, hvor man snorkler langs med reb, der leder frem til info-tavler om det man ser. Den ene ligger ved Rörvik på øen Sydkoster, den anden i Hasslebukten på Saltö. På Sydkoster kan du også besøge et Naturum (besøgscenter) om bl.a. nationalparkens dyre- og planteliv.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kosterhavets Nationalparks afgrænsning. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Kosterhavet er det mest artsrige havområde i Sverige
Dødningehånd koral. Foto: Lundälv och Lisbeth Jonsson.


Rigt dyre- og planteliv

Et højt saltindhold i denne del af Skagerrak er en af grundene til det meget artsrige dyre- og planteliv. Samtidig er havbunden meget kuperet, og det giver livsbetingelser for forskellige dyr og planter. I alt lever her 6000 forskellige dyr og planter, hvis man tæller alt med fra de største dyr som sæler og marsvin til de mindste alger. Nogle arter er almindelige, andre er sjældne eller helt unikke.

På havbunden finder man også koralrev, der er bosted for mange arter. Længere ude falder havbunden til 462 meters dybde, og herude i ”Hvalerdjupet” kan du være heldig at se marsvin på jagt efter sild og makrel.

Video om at padle kajak og finde sin egen føde i Kosterhavet Nationalpark. Varighed ca. 20 min. Fra YouTube

Pigget søsol. I alt lever her 6000 forskellige dyr og planter
Pigget søsol. Foto: Tomas Lundälv och Lisbeth Jonsson


Regler for færdsel i Kosterhavets Nationalpark

Du må gerne færdes langs kysten, sejle på havet, dykke mv. Der er en del sæl- og fuglebeskyttelsesområder, hvor der gælder særlige regler for færdsel. Se regler for færdsel i nationalparken under Links.

SE OGSÅ

Alle Sydsveriges nationalparker

Besøg Kosteröarna i nationalparken

Midt i nationalparken ligger Kosteröarna med godt 300 fastboende på de to øer Sydkoster og Nordkoster, som lever af fiskeri, jordbrug og jagt. Kosteröarna er om sommeren et meget populært turistmål. Du kommer dertil med færge fra Strömstad på fastlandet eller med egen sejlbåd.

En kuperet havbund giver livsbetingelser for forskellige dyr og planter
Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se