Hovdala Vandringscentrum - vandreruter midt i Skåne

Hovdala Vandringscentrum

Foto: Johan Funke

Siden er publiceret / opdateret: 3. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.10376
Longitude : 13.71342
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinater peger på Hovdala Slot

Vandreruter udgår fra Hovdala Slot

Hovdala Slot syd for Hässleholm er kendt for sit karakteristiske porttårn og sin dramatiske historie i 1600-tallet, hvor slottet blev brændt ned af danske snaphaner. I dag er der mere fredeligt omkring slottet, der er smukt beliggende i et frodigt kulturlandskab præget af enge, skov og levende hegn.

Fra slottet udgår både korte og lange vandreruter, som går under navnet ”Hovdala Vandringscentrum”, hvor du kan vælge mellem flere ringformede vandreruter omkring 20 km, vandre afsted i flere dage på den 57 km lange Hovdalaleden (er nu en del af Skåneleden SL2 nord til sydleden) eller blot gå en tur på nogle få km et par timer eller en halv dag.

På flere af ruterne findes lejrpladser med shelter, og hvis du søger mere komfort, er det muligt at finde indendørs overnatning i området, nyde et ophold på café mv.

Vandring ved Hovdala
Vandreruterne begynder ved Hovdala Slot. Foto: Peter Jönsson

Vandring ved Hovdala
Der er god afmærkning af ruterne. Foto: Peter Jönsson


Vandreruterne byder på klassisk vandring gennem både tætte skove og åbent kulturlandskab, hvor naturoplevelsen er i fokus. Indled fx din vandring ved Hovdala Slot, hvor der er P-plads og korttavler over vandreruterne. I slottes åbningstid er der adgang til toiletter, drikkevand og café.

Hovdala Vandringscentrum

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Grønne ruteforløb viser hvor vandreruterne følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruterne følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters. Oplysningerne om rutens forløb er leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, maj 2023. Hovdala Slot er markeret med rødt.
Du kan ikke klikke eller zoome på kortet.

Køb kortet og resten af den over 1300 km lange Skåneleden som GPX-fil, se herunder.
Skåneleden GPX-fil

Køb HELE Skåneleden SL1-SL5 som GPX-fil til mobiltelefon

Nogle af vandreruterne ved Hovdala indgår i den over 1300 km lange Skåneleden. I vores webshop kan du købe en GPX-fil med alle Skåneledens ruter, dvs. også de stier ved Hovdala, der er vist på kortet herefter. Kortet herover viser dog kun de vandreruter ved Hovdala, som indgår i Skåneleden. Med GPX-filen får du vist alle ruter SL1-SL5 på din mobil og alle shelters undervejs sammen med din egen position. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobiltelefon, der kan vise GPX-filen.

Hässleholm Sverigeserien - Topo50 - blad 5. Målestok 1:50.000
Hässleholm
Sverigeserien
Topo50 - blad 5

Køb kort over Hovdala Vandringscentrum

Terrænkortet Hässleholm Sverigeserien Topo50 - blad 5 i målestok 1:50.000 dækker hele området foruden en stor del af Midt- og Nordskåne.

Kortet viser Skåneleden, som passerer gennem Hovdala Vandringscentrum, men de øvrige ruter beskrevet her på siden er dog ikke afmærket på kortet. Du kan købe kortet i vores webshop.Fem vandreruter

Fra Hovdala Slot leder flere vandreruter ud i landskabet, nogle af ruterne har dog sammenfaldende strækninger.

Höjdarnas Höjdarled (22 km)

Denne vandrerute følger stier og mindre veje og byder på fine udsigter fra bakkerne øst og vest for slottet. Ruten går gennem et varieret landskab med enge, græsmarker med græssende får samt skovklædte kløfter. Undervejs på ruten ligger lejrpladsen Göingeåsen med shelter, toilet og bålplads. Höjdarnas Höjdarled er en såkaldt "rundled", hvor man starter og ender samme sted ved porttårnet på Hovdala Slot. Ruten er på de officielle kort markeret med blåt.

Jakten på Gullspira (21 km)

Denne vandrerute byder på tæt kontakt med mere uberørt natur. Du træder ud i en spændende naturskov og følger spang (sti af brædder) over fugtige moser, åben skov og vådmark. Ruten har også fine panoramaudsigter, hvor du kan være heldig at se en havørn i det fjerne. Undervejs kommer du forbi ”Glada Geten Gårdsmejeri”, hvor du bl.a. kan købe kaffe. Jakten på Gullspira er en såkaldt "rundled", hvor man starter og ender samme sted ved porttårnet på Hovdala Slot. Ruten er på de officielle kort markeret med hvidt. En stor del af denne rute er sammenfaldende med Hovdalaleden.

I Posta-Nillas spår (26 km)

Vandreruten er opkaldt efter postbuddet Nilla Jönsdotter, kaldet Posta-Nilla, som arbejdede ved Hovdala postvæsen i ca. 50 år fra 1850’erne og frem. To gange om ugen gik hun de 40 km til Kristianstad med post og hjem næste dag. Man anslår, at hun gennem årene har gået omkring 178.000 km, eller mere end fire gange rundt om Jorden.

Vandreturen går bl.a. til vådområdet Magle, som er et paradis for fugleinteresserede og blomsterelskere. Undervejs på ruten er der desuden udsigt over Finjasjön. På ruten ligger Hässleholmsgården med bl.a. vandrehjem og et shelter. Denne rute har sammenfaldende strækninger med Höjdarnas Höjdarled 22 km. I Posta-Nillas spår er en såkaldt "rundled", hvor du starter og ender samme sted, enten ved porttårnet ved Hovdala Slot eller ved stationen i Hässleholm. Ruten er på de officielle kort markeret med rødt.

Vandring ved Hovdala
Foto: Bjarne Öhrling


Hovdalaleden (57 km)

Også Hovdalaleden er en ringformet vandrerute, hvor du starter og slutter samme sted, fx ved Hovdala Slot. Hovdalaleden går rundt om Finjasjön. Øst for søen er Hovdalaleden sammenfaldende med vandreruten I Posta-Nillas spår, og sydpå ved Hovdala er Hovdalaleden sammenfaldende med dele af Jakten på Gullspira. Hovdalaleden er en del af Skåneleden SL2 Nord till sydleden, som går ned gennem Skåne og undervejs passerer gennem Hässleholm. Hovdalaleden byder på overnatning i shelter – se kort, men du kan også bo mere bekvemt, se ”Tips om overnatning” under Links.

Finjasjölenden (20 km)

På Finjasjöleden er du aldrig langt fra søen og du har regelmæssig udsigt over vandet. Vandreruten følger stier og mindre veje. Du kommer til at gå på Sveriges længste spang gennem et sumpområde (spang er brædder lagt på sumpet grund). Hvis du har kikket med, kan du opleve nogle af de vadefugle, der trives i området såsom Storspove, Dobbeltbekkasin, Rødben og Vibe.

Shelter eller telt

Du kan benytte shelteret på lejrplads Göingeåsen eller benytte dig af Allemandsretten og slå teltet op i skoven, på en dyrket mark eller ved en sø, kort sagt hvor du vil, også uden for stierne, så længe det ikke er på dyrket mark eller lige op til folks huse.

Shelteret på lejrplads Göingeåsen
Shelteret på lejrplads Göingeåsen - er markeret på kortet herover. Foto: Lars-Erik Williams

Shelteret på lejrplads Göingeåsen
Fra shelteret kan du nyde solnedgangen i vest. Foto: Lars-Erik Williams


Sådan kommer du til Hovdala

Tag toget til Hässleholm med vandrestøvlerne på og begynd din vandring lige ved stationen / Hässleholm C. Du finder rutemarkeringerne til Hovdalaleden / skåneleden på begge sider af stationen. (Du kommer til Hässleholm C med tog fra København på blot 1,5 time).

Tidligere var der bus fra stationen direkte til Hovdala Slot, men ruten er nedlagt. Du kan tage en anden bus, hvor du dog skal gå de sidste to km ud til slottet. Eller du kan tage en taxa. Se mulighederne under Links.

Planlæg tog- og busturen ved hjælp af ResRobot, se Links på siden Tog til og i Sverige. Du kan også tage toget til Hässleholm og indlede vandreturen lige ved stationen, hvor både Hovdalaleden/Skåneleden og Posta-Nillas spår passerer forbi.