Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Etelhems Krukmakeri på Gotland

Etelhems Krukmakeri

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 16. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
1/6-31/8: Dagligt 10-18, dog begrænset åbningstid i midsommerweekenden.

Resten af året: Åbent efter aftale.
AdresseAdresse Adresse
Etelhems Krukmakeri
Etelhem Tänglings 701
623 74 Stånga
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.32989
Longitude : 18.50771
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Gotlands ældste krukkemageri

I Etelhems Krukmakeri i den lille by Etelhem ca. midt på Gotland kan du opleve keramikfremstilling på nært hold. Etelhems Krukmakeri har også en butik med et meget bredt udvalg af keramik, og så ligger her en hyggelig restaurant, hvor der indimellem er livemusik om aftenen.

Krukkemageriet blev grundlagt i 1889 for at fremstille brugsgenstande til gotlændingene. Frem til 1700-tallet blev det meste keramik importeret til Gotland, men den daværende landshövding - en slags ledende person for øen - kunne se fordelene i at producere bl.a. tegl og kakler lokalt på øen. Udenlandske krukkemagere blev derfor inviteret til Gotland. Tyske krukke- og kakkelovnsmagere flyttede til Visby, og det var en efterkommer af en af disse, der i 1889 etablerede Krukkemageriet i Etelhem, som i dag er Gotlands ældste krukkemageri. I 2001 fik krukkemageriet status af bygningsminde af Länsstyrelsen Gotlands län.

Thekander klar til brænding
Thekander klar til brænding. Foto: © sydsverige.dk

Ung keramiker
Ung keramiker, som har lejet sig ind på krukkemageriet for sommeren. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Etelhems Krukmakeri ejes af keramikeren Torleif Solberg, som begyndte at dreje ler allerede som 13-årig og siden lærte håndværket på Cappellagården på Øland, som er et uddannelsessted for bl.a. kunsthåndværk. Som 19-årig købte kan Krukmageriet. Om sommeren lejer især yngre keramikere sig ind i værkstedet, hvor de er med til at sprede kreativitet på stedet.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Etelhems Krukmakeri er beliggende ca. midt på Gotland og er markeret med rødt på kortet. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Book hotelophold på Gotland

Book hotelophold hos HotelSpecials.dk, der formidler hotelophold i Sverige til lav pris. Klik på den orange knap herunder.

Book din overnatning herButikken

I krukkemageriets butik kan du derfor finde krukkemageriets egne produkter af over 20 keramikere. Det betyder et meget stort og varieret sortiment hvad angår stilarter, farver, former og materialer.

Drop-in-drejning

Hvis du har lyst, kan du for et beskedent beløb prøve at dreje selv (uden instruktion).

Keramikrundan

Etelhems Krukmakeri er en del af keramikruten, som er et samarbejde mellem syv keramikere på det mellemste og sydlige Gotland, hvor man som besøgende kan komme inden for og opleve fremstillingen på nært hold. Se Keramikrundan under Links.

Etelhems Krukmakeris restaurant
Restauranten på Etelhems Krukmakeri. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Her finder du Etelhems Krukmakeri

Etelhems Krukmakeri ligger ca. 38 km sydøst for Visby på det mellemste Gotland. GPS-koordinater til krukkemageriet: 57.32969, 18.50789 (WGS84: Decimal).

Køb kort over Gotland i webshoppen

I vores webshop kan du købe Bil- og cykelkort over Gotland med seværdigheder og turistinformation i målestok 1:100.000. Et kort der er godt at have med på bl.a. bilferie. Du kan også købe Cykelkartan blad 11 Gotland i målestok 1:90.000, der viser den over 500 km lange cykelrute øen rundt. Begge kort viser desuden campingpladser mv.

Kort over Gotland. Målestok 1:100.000
Turistkort Gotland.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan blad 11 Gotland. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 11