Skurugata og Skuruhatt - dyb kløft og højdedrag ved Eksjö

Siden er publiceret / opdateret: 29. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.70151
Longitude : 15.08748
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Skurugata ved Eksjö i Sverige
Man føler sig pludselig meget lille, når man står nede i Skurugata og kigger op på de lodrette klippevække. Foto: © sydsverige.dk


Klippekløft og højdedrag

Naturreservat Skurugata og Skuruhatt ca. 10 km nordøst for Eksjö byder på spændende naturoplevelser. Fra naturreservatets P-plads leder en sti op til højdedraget Skuruhatt. En anden sti gennem skoven fører til kløften Skurugata.

Skurugata - en 800 meter lang kløft

Den 800 meter lange klippekløft Skurugata er lidt af en geologisk seværdighed. Den op til 35 meter dybe kløft blev dannet ved istidens afslutning og er i bunden fyldt med store mosbegroede klippeblokke og glatte, halvrådne træstammer, som er drattet ned i kløften. Her er koldt og fugtigt, også om sommeren hvor temperaturen i kløften kan være 20 grader lavere end i omgivelserne, så varmt tøj kan anbefales foruden gode sko eller vandrestøvler. Efter regn driver fugt og vand ned ad klippevæggene.

Klippekløften Skurugata ved Eksjö
Skurugata. Foto: © sydsverige.dk

Skurugata
Skurugata. Foto: © sydsverige.dk


Der er ofte sne og is i kløften til hen på foråret, og det kolde klima giver vækstbetingelser for planter og mosser, man ellers kun ser i fjeldet længere nordpå. Før i tiden var Skurugata ikke et sted, man begav sin ned frivilligt, for her huserede trolde og røvede ifølge den lokale overtro.

Skuruhatt med flot udsigt

I nærheden af kløften rejser Skuruhatt sig 337 meter over havet, hvorfra der er flot udsigt over et landskab, som mest består af vildmarkspræget fyrreskov med et spændende fugleliv, bl.a. ravne, tjur, hjerper og urfugle. Vandreruten Höglandsleden passerer gennem området.

Toppen af Skuruhatt er et af de højeste punkter i Småland, og her er rejst en mindesten over den smålandske tegner og maler Albert Engström, der legede i området som barn og siden skildrede højlandet i flere af sine bøger.

Skurugata ved Eksjö i Sverige
Fra naturreservatets P-plads leder en 600 meter lang sti til Skuruhatt. En anden sti gennem skoven fører til Skurugata. Foto: © sydsverige.dk