Eksjö

Eksjö
Siden er publiceret / opdateret: 27. oktober 2022
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.66388
Longitude : 14.9755
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Byen med de smukke træhuse

Eksjö er en smuk provinsby med brostenbelagte gader og mange restaurerede træhuse fra 1500-1800-tallet. Det er en af Sveriges bedst bevarede byer med træhuse som heldigvis klarere sig fri af den nedrivningsbølge, som rullede hen over de svenske byer efter anden verdenskrig.

Gamla stan – Kvarteret nord for Stora Torget

De ældste huse finder man i området nord for kirken ved Stora Torget. Området blev udlagt til bebyggelse i 1568 umiddelbart efter af Eksjö var brændt ned til grunden under Den nordiske syvårskrig (1563-1570). Synderen var den danske feltherre Daniel Rantzaus, som var på felttog i området med sin hærstyrke. Der gik et par årtier, før byen var genrejst, og siden har kvarteret nord for Stora Torget været forskånet for brande og ødelæggelse, så gadenettet mv. ser stort set ud som dengang. I dag rummer kvarteret 58 fredede træhuse fra en periode på 400 år.

Nordströmska gården
Nordströmska gården. Huset fra 1823 er opført i liggende tømmer. Foto: © sydsverige.dk

Overnatning i eller nær Eksjö. Afstande fra togstationenKvarteret syd for Stora Torget

Området syd for kirken ved Stora Torget blev total raseret ved en storbrand i 1856, da en skødesløs person ville tørre sit tøj foran åben ild. Året efter blev der lavet en ny byplan for området, hvor der var lagt vægt på brandsikkerhed og et sundt bymiljø.

Kvarteret fik brede gader med lys og luft omkring husene. Her i det nye kvarter bosatte datidens borgerskab sig for at undslippe de små trange huse nord for Stora Torget.

Stora Torget

Midt mellem de to kvarterer finder man det smukke Stora Torget med det gamle rådhus - nu Eksjö Stadshotell - på venstre hånd, og kirken fra 1700-tallet på højre. Rådhuset blev opført efter storbranden i 1856. Det blev bygget i sten og stod færdigt i 1862.

Krusagården med det gamle gårdmiljø
Krusagården med det gamle gårdmiljø, hvor tiden har stået stille. Foto: Göran Assner


Eksjö Museum

Eksjö Museum centralt i Eksjö har bl.a. en permanent byhistorisk udstilling.

Tag på byvandring

Hvis du vil opleve den gamle by på egen hånd og høre om Eksjös 600-årige historie, kan du downloade appen "Telling Eksjö" til din mobil og få billeder, fakta og anekdoter om Gamle Stan og byens huse. Hent appen - læs mere under Links.

Byvandring
Byvandring i Eksjö. Foto: Göran Assner


Aschanska gården

Blandt byens mange spændende huse er den velbevarede Aschanska gården (tidligere Pukegården), som i 1700-tallet var apotek. Her er museum, hvor man kan opleve et komplet borgerhjem fra omkring år 1900.

Fornminnesgården

Fornminnesgården (Norra Storgatan) er en firelænget ejendom i liggende tømmer fra 1600-tallet, som i 300 år fungerede som kobbersmedje. I dag et museum (åbent midt på sommeren), som drives af den lokale hembygdsförening.

Eksjö Stadsfest i august

Stadsfesten er en årlig tilbagevendende begivenhed en weekend i august med musik og underholdning i festivalområdet i Gamle Stan. Entré til festivalen.

Køb kort over Eksjös omegn

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over Eksjös omegn: Vetlanda Sverigeserien - Topo50 - blad 24 i målestok 1:50.000 er velegnet til bl.a. vandreture omkring byen og dækker især egnen syd for byen. Cykelkort blad 15 i målestok 1:90.000 viser cykelruter og dækker landskaberne syd og øst for byen.

Vetlanda Sverigeserien - Topo50 - blad 24. Målestok 1:50.000
Vetlanda
Sverigeserien
Topo 50 - blad 24
Cykelkartan blad 15. Målestok 1:90.000
Cykelkartan blad 15


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Eksjö


Skurugata og Skuruhatt (10 km fra Eksjö)
Skurugata ved Eksjö i Småland er en 800 meter lang kløft i grundfjeldet med spændende naturoplevelser.

Cykelruten Albert Engströmleden
45 km ringformet cykelrute, der begynder og slutter i Eksjö. Cykelruten følger små asfaltveje og grusveje gennem smuk natur og fører bl.a. forbi Skurugata og Skuruhatt. Cykelruten er med på Cykelkort blad 15, se ovenfør, dog på nær en lille strækning nord for Eksjö. Læs mere om cykelruten under Links.

Kleva Gruva (36 km)
Kleva Gruva er en kobber- og nikkelmine fra 1600-tallet. Deltag i en guidet rundvisning, eller gå selv ind i de kolde minegange.