Kleva Gruva

Kleva Gruva er en gammel kobber- og nikkelmine
Siden er publiceret / opdateret: 23. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
25/5-23/6:
Lør-søn 11-16.

24/6-4/8:
Dagligt 11-17.

5/8-8/9:
Dagligt 11-16.

14/9-29/9:
Lør-søn 11-16.

9/10-17/10:
Ons-tors 11-14.
AdresseAdresse Adresse
Kleva Gruva 1
574 54 Holsbybrunn
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.45789
Longitude : 15.25843
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Sveriges ældste kobber- og nikkelmine

Den gamle kobber- og nikkelmine Kleva Gruva nordøst for Vetlanda er et populært udflugtsmål og en af de større turistattraktioner i det nordlige Småland. Minen blev åbnet i 1691 og var i drift i over 200 år.

Rundtur i Kleva Gruva

Du kan gå rundt i de lange minegange og store rum (hele sale), hvor datidens minearbejdere brugte ild og vand til at få klippen til at sprække. Først tændte de bål i minegangen, hvorefter de smed vand på de glohede klipper. Minens gangsystem er ca. seks km, hvoraf ca. to km er tilgængelige. Midt i minen ligger en stor sal (en skakt), i hvis loft der er åbent til det fri. Herfra stråler dagslyset ned i en lille blågrøn sø.

Kleva Gruva
Foto: Geson Rathnow, CC BY-NC-SA 2.0


Tag turen på egen hånd og lej en "lydguide" (hovedtelefoner med oplysninger), eller deltag i en guidet rundvisning. Ved start får man udleveret hjelm og lygte, hvilket er en god idé i de ofte mørke og trange minegange med lavt til loftet.

Inden i bjerget er temperaturen 3-4 grader C hele året, så husk varmt tøj. Kleva Gruva er kun svagt oplyst, hvilket er med til at skabe en særlig stemning i den kolde og fugtige mine. Seks forskellige arter flagermus overvintrer i Kleva Gruva.

Her finder du Kleva Gruva

Kleva Gruva ligger ca. 15 km nordøst for Vetlanda. Følg vej 47 fra Vetlanda østpå til Holsbybrunn. Ved jernbaneoverskæringen er der skilt til minen (seks km).

SE OGSÅ

- Guldfeber i Småland - besøg de gamle minegange
- Tykarpsgrottan, den underjordiske labyrint

Uden for minen findes kiosk, mulighed for at vaske guld samt andre aktiviteter som bl.a. klatring og skattejagter. Desuden er her grillpladser, hvor man kan tilberede sin egen eller købt mad. Oppe på toppen af det 55 meter høje Klevaberg har man fin udsigt over skoven.

Overnatning nær Kleva GruvaKleva Gruvas historie

I 1691 blev der fundet kobbermalm på Klevaberget. Den svenske flåde skulle bruge kobber til bronzekanoner (kobber og tin), og snart gik et mineselskab i gang med udvindingen i minen. I begyndelsen producerede minen omkring fem tons kobber årligt, men det viste sig snart at kobberkvaliteten i Kleva Gruva var dårlig. Malmen var nemlig fyldt med nikkel. Kobberproduktionen fortsatte til midten af 1700-tallet, hvorefter man gik over til at udvinde nikkel af malmen. Nu fik minen sin storhedstid, og nikkelproduktionen fortsatte til 1889, hvor verdensmarkedsprisen på nikkel faldt, og minen måtte lukke. Under første verdenskrig blev der igen brudt nikkel i Kleva Gruva, men i 1919 var det definitivt slut.

SE OGSÅ

Svarta Bergen - Hägghults Stenbrud