Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Tag på opdagelse 500 meter nede i grundfjeldet

(Svensk: Upptäck underjorden / Urbergs-turer)

Siden er publiceret / opdateret: 7. september 2021
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Simpevarp 400
572 95 Figeholm
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.411958
Longitude : 16.655788
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Äspötunnelen, 500 meter nede i grundfjeldet
Foto: Curt-Robert Lindqvist, CC BY 3.0


Ingen ture pga. covid-19

På grund af covid-19 er alle planlagte ture ned i undergrunden indstillet indtil videre. Følg udviklingen på sbk's website under Links.

500 meter ned i det svenske grundfjeld

Hvis du kunne tænke dig at komme 500 meter ned i det svenske grundfjeld, så har du muligheden på den lille ø Äspö i skærgården 25 km nord for Oskarshamn. Her ligger Svensk Kärnbränslehanterings bjerglaboratorie, som undersøger, hvordan man på sigt kan slutdeponere det radioaktive affald fra de svenske atomkraftværker.

Radioaktivt affald

Nede i bjerget løber en 3,6 km lang tunnel. Det er steder som dette, der kan blive lagringsplads for de kobber- eller betonindkapslede beholdere med radioaktivt affald fra de svenske A-kraftværker. Hvis det 1,8 milliarder gamle grundfjeld bliver godkendt som en sikker lagringsplads, er det planen, at det skal tages i brug fra begyndelsen af 2030'erne. Meget tyder dog på, at der ikke vil blive deponeret radioaktivt affald her. Laboratoriet inde i bjerget er et forskningslaboratorium, og her tester man, hvordan man kan deponere det radioaktive affald.

Selv om Sverige har haft A-kraft siden 1960'erne, er man ikke begyndt at slutdeponere det radioaktive affald fra atomkraftværkerne. Indtil videre ligger affaldet nedsænket i store vandfyldte bassiner, som køler det af og skærmer mod strålingen. Her skal affaldet ligge i ca. 30 år, indtil strålingen og varmen er aftaget så meget, at man kan deponere det dybt nede i grundfjeldet et sted i Sverige.

SE OGSÅ

- Kleva Gruva, Sveriges ældste kobber- og nikkelmine
- Svarta Bergen - Hägghults Stenbrud

Äspölaboratoriet
Äspölaboratoriet. Foto: Allan Borg Rotate AB. SKB


Tag med på guidet tur i grundfjeldet

Svensk Kärnbränslehantering (SKB) laver guidede ture for skoler, foreninger, turister mv., hvor man kan se anlægget og stille spørgsmål til den fremtidige opbevaring.

Børn fra og med syv år må deltage, når de er sammen med en voksen. Turen tager lidt over to timer og er gratis.

Turen indledes med en 30 minutters præsentation af SKBs virksomhed. Herefter går turen i bus ca. fem km til det sted, hvor tunellen ned i bjerget starter. Man kører 1,5 km ind i bjerget for at komme 220 meter under overfladen. Her får man en orientering om, hvordan det radioaktive affald kan deponeres inde i bjerget. Derefter fortsætter turen til 500 meter under overflade.

Efter rundturen i dybet kører man med elevator op til overfladen. Elevatoren har plads til 20 personer og bevæger sig med fem meter i sekundet. Turen slutter med en kop kaffe i SKB’s udstillingslokale, hvor man kan stille spørgsmål mv.

Husk at medbringe gyldig billedlegitimation, ellers får du ikke adgang til undergrunden!