Foto: © sydsverige.dk
Et af Smålands højeste punkter
Taberg, ca. 13 km syd for
Jönköping, er et 1,2 milliarder år gammelt bjerg af jernmalm, som rejser sig 121 meter over det omkringliggende landskab. Med en samlet højde på 343 meter over havet er Taberg et af Smålands højeste punkter.
Kør eller gå til Tabergs top
I dag er området naturreservat med en spændende kulturhistorie og mange sjældne planter. En vej snor sig op til toppens P-plads, informationstavler og restaurant / café og imponerende udsigt over bl.a. Jönköping, Vättern og byen Taberg. I klart vejr kan man se 80 km væk. Ud over at køre i bil til toppen kan man følge vandrestien Bergstempelstigen fra bjergets nordside.
Foto: © sydsverige.dk
Udsigt fra restaurantens terrasse på toppen af Taberg. Foto: © sydsverige.dk
Jernminen
Siden 1400-tallet er der udvundet jernmalm i bjerget, og malmbrydningen har spillet en afgørende rolle for den økonomiske udvikling af det nordlige Småland. Minedriften havde sin storhedstid i 1600-tallet, og i dag kan man se tydelige spor i form af højovne, smedjer, slaggebunker, minegange, m.v. fra den tid. Driften ophørte i 1887, da minen ikke længere kunne klare sig på verdensmarkedet. Omkring anden verdenskrig blev driften genoptaget, men i 1955 var det helt slut med malmbrygningen i Taberg.
Her finder du Taberg
Bjerget Taberg ligger i byen af samme navn syd for Jönköping. Fra Jönköping kan man følge E4 sydpå og dreje fra mod Taberg.
SE OGSÅ
Kleva Gruva, Sveriges ældste kobber- og nikkelmine
En sjælden slags malm
Jernmalmen fra Taberg er helt speciel og består af titanmagnetitolivin.
Det er en sammensætning af magnetit (jern) og mineralet olivin foruden små mængder af legeringerne titan og vanadin. Malmen ligger gemt inde i bjerget; bjergets yderste skal består af grønsten.
Guidede ture i minen
Om sommeren kan man deltage i en guidet tur i Tabergs gamle minegange og høre om minedriftens historie.
Dyr og planter
Over 400 plantearter vokser på bjerget, bl.a. sjældne bregner og mosser. Og seks forskellige arter flagermus overvintrer i de lange minegange i Taberg.