Taberg - bjerg af jernmalm ved Jönköping

Siden er publiceret / opdateret: 18. januar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Bergvägen
562 40 Taberg
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.6825
Longitude : 14.0785
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Taberg er et af de højeste punkter i Småland
Foto: © sydsverige.dk


Et af Smålands højeste punkter

Taberg, ca. 13 km syd for Jönköping, er et 1,2 milliarder år gammelt bjerg af jernmalm, som rejser sig 121 meter over det omkringliggende landskab. Med en samlet højde på 343 meter over havet er Taberg et af Smålands højeste punkter.

Kør eller gå til Tabergs top

I dag er området naturreservat med en spændende kulturhistorie og mange sjældne planter. En vej snor sig op til toppens P-plads, informationstavler og restaurant / café og imponerende udsigt over bl.a. Jönköping, Vättern og byen Taberg. I klart vejr kan man se 80 km væk. Ud over at køre i bil til toppen kan man følge vandrestien Bergstempelstigen fra bjergets nordside.

Udsigt fra Taberg
Foto: © sydsverige.dk

Udsigt fra Taberg
Udsigt fra restaurantens terrasse på toppen af Taberg. Foto: © sydsverige.dk


Jernminen

Siden 1400-tallet er der udvundet jernmalm i bjerget, og malmbrydningen har spillet en afgørende rolle for den økonomiske udvikling af det nordlige Småland. Minedriften havde sin storhedstid i 1600-tallet, og i dag kan man se tydelige spor i form af højovne, smedjer, slaggebunker, minegange, m.v. fra den tid.

Driften ophørte i 1887, da minen ikke længere kunne klare sig på verdensmarkedet. Omkring 2. verdenskrig blev driften genoptaget, men i 1955 var det helt slut med malmbrygningen i Taberg.

Her finder du Taberg

Bjerget Taberg ligger i byen af samme navn syd for Jönköping. Fra Jönköping kan du følge E4 sydpå og dreje fra mod Taberg.

SE OGSÅ

Kleva Gruva, Sveriges ældste kobber- og nikkelmine

En sjælden slags malm

Jernmalmen fra Taberg er helt speciel og består af titanmagnetitolivin. Det er en sammensætning af magnetit (jern) og mineralet olivin foruden små mængder af legeringerne titan og vanadin. Malmen ligger gemt inde i bjerget; bjergets yderste skal består af grønsten.

Guidede ture i minen

Om sommeren kan du deltage i en guidet tur i Tabergs gamle minegange og høre om minedriftens historie.

Dyr og planter

Over 400 plantearter vokser på bjerget, bl.a. sjældne bregner og mosser. Og seks forskellige arter flagermus overvintrer i de lange minegange i Taberg.