Prästeboda Naturreservat ved Ljungby i Småland

Prästeboda Naturreservat

Fra naturreservatets P-plads leder en allé op til den gamle kulturgård Prästeboda fra 1700-tallet. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Tutaryd Prästeboda
341 91 Ljungby
Sverige

Kulturgården Prästeboda

Prästeboda Naturreservat ligger ca. 10 km øst for Ljungby i Småland. Fra naturreservatets P-plads leder en allé op til den gamle kulturgård Prästeboda fra 1700-tallet inde i naturreservatet. Gården er i dag bolig for en familie, og der er ingen adgang, men man kan følge et par stier og småveje rundt i området og opleve sporene efter datidens landbrug.

Et gammelt landbrugslandskab

Frem til midten af 1900-tallet spillede enge, små marklodder og græsgange en væsentlig rolle i landbruget. På engene høstede bønderne hø til dyrenes vinterfoder, og om sommeren gik dyrene på græs og blev fedet op.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Prästeboda Naturreservat. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Prästeboda Naturreservat
Foto: © sydsverige.dk

Prästeboda Naturreservat
Udsigt over søen i naturreservatets nørdøstlige hjørne. Foto: © sydsverige.dk


Da landbruget efter anden verdenskrig blev baseret på handelsgødning udefra, mistede engene og græsgangene hurtigt deres betydning. De blev enten lagt om til dyrkning af afgrøder eller de fik lov at springe i skov. Rundt om i det 78 hektar (0,78 kvadratkilometer) store naturreservat kan man se spor efter de gamle landbrugsmetoder og gårdens historie i form af gamle stengærder, mosbegroede hustomter mv.

Fra 1930 til 1975 blev gården drevet af to brødre Carl og Anders Carlsson. De ønskede at bevare stedet som en gammel kulturgård og donerede derfor ejendommen til Svenska Alliansmissionen, og en del af markerne blev udlagt som naturreservatet.

Prästeboda Naturreservat
Foto: © sydsverige.dk


Fugleliv

I reservatet yngler bl.a.:
- spurveugle (svensk: sparvuggla)
- natugle (svensk: kattuggla)
- lille flagspætte (svensk: mindre hackspett)
- spætmejse (svensk: nötväcka)

Vandrestier

Der er tre korte markerede vandrestier rundt i naturreservatet:
- orange sti på 2,7 km
- blå sti på 0,7 km
- gul sti på 1,1 km

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.