Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Fyledalen

Siden er publiceret / opdateret: 13. februar 2018
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Fyledalsvägen
271 97 Ystad
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.54737
Longitude : 13.86856
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Fyledalen
Fyledalen er dannet af smeltevand ved istidens afslutning. Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0


En frodig sprækkedal

Fyledalen nord for Ystad er en 20 km lang frodig sprækkedal, hvoraf en del er naturreservat. Dalen strækker sig fra Röddinge ved hovedvej 11 vest for Tomelilla til området omkring den lille by Tosterup ca. 10 km sydøst for Tomelilla.

Fyledalen, som byder på smukke landskaber og sjældne planter, er et eldorado for både botanikere, ornitologer og geologisk interesserede. Botanisk set er Fyledalen et af de mest artrige steder i Skåne.

Rovfugle

Fyledalen er kendt som overvintringssted for en række rovfugle, bl.a. ørne, musvåger og glenter. Foruden den karakteristiske rød glente med den kløftede hale og hvide partier på vingernes underside kan man opleve kongeørne. Om vinteren er Fyledalen et af de bedste steder i Europa til at opleve rovfugle - især ørne. Ofte ses glenter og havørne svæve over dalen.

Kongeørn i Fyledalen
Foruden den karakteristiske rød glente, kan man i Fyledalen opleve kongeørn. Foto: skane.com © Johan Hammar


Dyrelivet

Fyledalen består af en blanding af løvskov, skovbryn, enge og åbne marker med et rigt dyreliv, bl.a. dådyr, kronhjorte, elge, vildsvin og ræve.

Skabt af smeltevand ved istidens afslutning

Landskabet er dannet ved istidens afslutning, hvor store ismasser omkring Vombsjön smeltede. På dets vej mod havet rev smeltevandet jord og sten med sig og skabte Fyledalen som en 50 meter dyb fure i landskabet. I dag er det kun en lille bæk, Fyleån, der snor sig i bunden af Fyledalen.

Overnatning nær FyledalenSE OGSÅ

Oplev havørne ved søen Åsnen

P-pladser

GPS-koordinaterne her på siden peger på en p-plads med informationstavle ved Fyleån midt i naturreservatet, hvor landskabet er åbent. Lidt mere sydligt findes en P-plads ved Benestads Backer (GPS: 55.52664, 13.90429 (WGS84: Decimal)), som er kendt som en god fuglelokalitet.