Fyledalen

Siden er publiceret / opdateret: 12. februar 2019
Kort over sydsverige
Fyledalen
Fyledalen er dannet af smeltevand ved istidens afslutning. Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0


En frodig sprækkedal

Fyledalen nord for Ystad er en 20 km lang frodig sprækkedal, hvoraf en del er naturreservat. Dalen strækker sig fra Röddinge ved hovedvej 11 vest for Tomelilla til området omkring den lille by Tosterup ca. 10 km sydøst for Tomelilla.

Fyledalen, som byder på smukke landskaber og sjældne planter, er et eldorado for både botanikere, ornitologer og geologisk interesserede. Botanisk set er Fyledalen et af de mest artrige steder i Skåne.

Rovfugle

Fyledalen er kendt som overvintringssted for en række rovfugle, bl.a. ørne, musvåger og glenter. Foruden den karakteristiske rød glente med den kløftede hale og hvide partier på vingernes underside kan man opleve kongeørne. Om vinteren er Fyledalen et af de bedste steder i Europa til at opleve rovfugle - især ørne. Ofte ses glenter og havørne svæve over dalen.


Kortet viser Fyledalens Naturreservats nogenlunde udstrækning. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Kongeørn i Fyledalen
Foruden den karakteristiske rød glente, kan man i Fyledalen opleve kongeørn. Foto: skane.com © Johan Hammar


Dyrelivet

Fyledalen består af en blanding af løvskov, skovbryn, enge og åbne marker med et rigt dyreliv, bl.a. dådyr, kronhjorte, elge, vildsvin og ræve.

Skabt af smeltevand ved istidens afslutning

Landskabet er dannet ved istidens afslutning, hvor store ismasser omkring Vombsjön smeltede. På dets vej mod havet rev smeltevandet jord og sten med sig og skabte Fyledalen som en 50 meter dyb fure i landskabet. I dag er det kun en lille bæk, Fyleån, der snor sig i bunden af Fyledalen.

Overnatning nær FyledalenSE OGSÅ

Oplev havørne ved søen Åsnen

P-pladser

Benyt en af de tre P-pladser i eller i udkanten af Fyledalen (er markeret på Google-kortet herover): P-pladsen ved Nyvångshuset (55.563917, 3.842694). P-pladsen ved Stenby backar (55.547583, 13.868500). P-pladsen ved Benestads Backer (GPS: 55.52664, 13.90429. Alle koordinater er WGS84: Decimal).