Fyledalen

Siden er publiceret / opdateret: 3. oktober 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.54737
Longitude : 13.86856
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Fyledalen
Fyledalen er dannet af smeltevand ved istidens afslutning for ca. 12.000 år siden. Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0


En frodig sprækkedal

Fyledalen nord for Ystad er en 20 km lang frodig sprækkedal, hvoraf 946 hektar (9,4 kvadratkilometer) er naturreservat. Dalen strækker sig fra Röddinge ved hovedvej 11 vest for Tomelilla til området omkring den lille by Tosterup ca. 10 km sydøst for Tomelilla.

Fyledalen, som byder på smukke landskaber og sjældne planter, er et eldorado for både botanikere, ornitologer og geologisk interesserede. Botanisk set er Fyledalen et af de mest artsrige steder i Skåne.

Rovfugle

Fyledalen er kendt som overvintringssted for en række rovfugle, bl.a. ørne, musvåger og glenter. Foruden den karakteristiske rød glente med den kløftede hale og hvide partier på vingernes underside kan du opleve kongeørne. Om vinteren er Fyledalen et af de bedste steder i Europa til at opleve rovfugle - især ørne. Ofte ses glenter og havørne svæve over dalen.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser Fyledalens Naturreservats nogenlunde udstrækning. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning nær FyledalenDyrelivet

Fyledalen består af en blanding af løvskov, skovbryn, enge og åbne marker med et rigt dyreliv, bl.a. dådyr, kronhjorte, elge, vildsvin og ræve.

Skabt af smeltevand ved istidens afslutning

Landskabet er dannet ved istidens afslutning, hvor store ismasser omkring Vombsjön smeltede. På dets vej mod havet rev smeltevandet jord og sten med sig og skabte Fyledalen som en 50 meter dyb fure i landskabet. I dag er det kun en lille bæk, Fyleån, der snor sig i bunden af Fyledalen.

Kongeørn i Fyledalen
Foruden den karakteristiske rød glente, kan du i Fyledalen opleve kongeørn. Foto: skane.com © Johan Hammar


SE OGSÅ

Oplev havørne ved søen Åsnen

P-pladser

Benyt en af de tre P-pladser i eller i udkanten af Fyledalen (er markeret på kortet herover): P-pladsen ved Nyvångshuset (55.563917, 3.842694). P-pladsen ved Stenby backar (55.547583, 13.868500). P-pladsen ved Benestads Backer (GPS: 55.52664, 13.90429. Alle koordinater er WGS84: Decimal).

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.