Forsakar Naturreservat

Siden er publiceret / opdateret: 21. november 2018
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.83115
Longitude : 14.06706
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinater til en lille P-plads. Følg markstien syd for P-pladsen for at komme til kløften.
Forsakar vandfald
Forsakar er Skånes smukkeste vandfald. Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0


Dyb kløft med høje sider

Forsakar er et skovklædt højdedrag, som er gennemskåret af en dyb kløft (ravine) med op til 40 meter høje sider. Siderne går næsten lodret ned, så det er svært for træerne at slå rod. Nede i kløften løber den lille bæk Forsakarsbäcken, som udspringer oppe på Linderödsåsen. Bækken har et par naturlige vandfald på henholdsvis ca. syv og 10 meter.

Skoven er domineret af bøg, og i skovbunden gror mange forskellige planter. Naturreservatet har et artsrigt fugleliv. Flere stier går gennem området og langs kløften. Følg fx den smukke sti i bunden af kløften for at opleve den dramatiske natur på tæt hold.Færdsel på egen risiko

Mange af træerne på kløftens sider er styrtet ned, da de er angrebet af svamp og har haft dårligt rodfæste. Myndighederne anbefaler derfor, at man passer på, hvis man går på stierne langs ravinens kant. Dels er der fare for, at man falder ned, dels kan man sætte gang i et lille jordskred. Derfor er det ikke tilladt at klatre i kløftens sider. Man bør heller ikke gå på stien, som fører ind i bunden af kløften til det nedre vandfald.

Bøgeskovsløberen - et fredet insekt

Nede i Forsakerkløften lever Skånes eneste fredede insekt: bøgeskovsløberen (svensk: bokskogslöparen). Carl von Linné beskrev en store blåsorte løbebille tilbage i 1761, dog uden at fortælle, hvor han havde set den. Der var mange, der tvivlede på, om bøgeskovsløberen fandtes, men i 1942 blev den set i Forsakerkløften. I dag er bøgeskovsløberen fredet i hele Sverige.

Friluftsbad midt i skoven

Hvis man indleder turen ved den lille P-plads (se boksen med GPS-koordinater) og går østpå langs kløften, kommer man efter godt en kilometer til friluftsbadet Forsakerbadet med 50-meter baner i udkanten af skoven.

Sådan finder du Forsakar Naturreservat

Det 118 hektar store Forsakar Naturreservat ligger ved den lille by Degeberga, godt 20 km syd for Kristianstad. I Degeberga kører man vestpå mod Huaröd. Efter ca. en km ses en lille P-plads på venstre hånd (GPS: 55.83115, 14.06706 (WGS84: Decimal)) med skilt og sti til naturreservatet.

Ved det udendørs friluftsbad i kløftens østlige ende ligger desuden er stor p-plads (GPS: 55.8253, 14.0771 (WGS84: Decimal)). P-pladsen benyttes også af de besøgende på friluftsbadet, der har åbent om sommeren.