Forsiden > Byer i Skåne > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Kristianstad

Foto: Kristianstads kommun, CC BY-NC 2.0

Kristianstads vartegn, den imponerende Heliga Trefaldighetskyrka, bryder horisonten.

Siden er publiceret / opdateret: 4. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.03164
Longitude : 14.15127
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Byen med tydeligt dansk præg

Kristianstad med 40.000 indbyggere er en smuk by i gammel stil. Byen har mange historiske bygninger og er den by i Skåne, som bærer mest præg af sin danske fortid.

Nordens skønneste renæssancetempel

Gå ikke glip af byens vartegn, den imponerende Heliga Trefaldighets kyrka over for Centralstationen (togstationen). Kirken kaldes også Nordens skønneste renæssancetempel og er opført i 1617-1628 af Christian 4 blot få år efter, at kongen grundlagde Kristianstad. Kirkens størrelse og udformning viser, at den danske konge må have haft store planer for sin nye by.

Museer

Ved Stora Torg øst for Heliga Trefaldighets kyrkan havde Christian 4. planer om at opføre et slot til sig selv. Han nåede dog kun at få opført en staldlænge, som i dag rummer Regionmuseet Kristianstad, et museum med udstillinger om bl.a. byens historie, militærhistorie, kunsthåndværk m.v. I samme bygning finder man Kristianstads Kunsthal med samtidskunst. Få hundrede meter længere væk ligger Filmmuseet, hvor de første svenske spillefilm blev optaget i begyndelsen af 1900-tallet.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Kristianstad. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Kristianstad. Afstande fra togstationenShopping

Byens gågade byder på mange gode specialbutikker. Også shoppingcenter C4 Shopping i byens østlige udkant ved E22 (adr. Hammarshusvägen 16) tilbyder mange indkøbsmuligheder.

Shopping
Foto: © Carolina Romare


Tivoliparken ved Helge å

Tivoliparken ved Helge å er et åndehul midt i byen. Det er et dejligt parkområde med eksotiske træer og det fine Kristianstads Teater fra 1906 med indretning i barok stil. Tivoliparken har legeplads, scene til forskellige arrangementer, orangeri, teater og haver.

Naturum tæt ved centrum

Over for Tivoliparken på den anden side af Helgå å ligger byens Naturum (adr. Naturumsvägen 2) med udstillinger om ”Kristianstads vattenrike” (vandrige), et 35 km langt naturområde, der følger Helge å's løb ned til havet. Her er å, strandenge, sumpe og søer, der tilsammen danner et fascinerende landskab med et rigt fiske- og fugleliv. I området yngler over 120 fuglearter. Helge å er også en populær kanorute, se Kano på Helge å.

Naturum har udstillinger om områdets dyr og planter, og her kan I få tips til ture i området, på cykel, i kano, gåture mv. På Naturum kan man også bestille "Safari i Vattenriket" som er guidede ture 2-3 timer med flodbåd ud i området.

Naturum Vattenriket
Naturum i "vattenriket" ligger i gåafstand fra centrum og viser udstillinger om naturen, danner ramme om foredrag, tilbyder ekskursioner i naturen m.m. Foto: Kristianstads kommun, CC BY-NC 2.0

Naturum
Naturum er bygget på pæle ude i Helge å. Fra bygningen er der smuk udsigt over åen og naturområdet. Foto: © Bengt Flemark.


Oplev traner i april

I begyndelsen af april ankommer et stort antal traner fra Sydeuropa til Vattenriket, 15-20 km syd for byen. Her hviler de ud nogle dage, inden de fortsætter deres træk nordpå. Se Traner i Vattenriket ved Kristianstad.

Oplev rovfugle om vinteren

Fra december til begyndelsen af marts overvintrer mellem 150 og 200 rovfugle i området, heraf ca. 70-80 på samme tid. Hos Naturum kan man om vinteren booke en guidet bådtur ud i området og opleve det barske fugleliv på nær hold, se Naturum under Links ("Kristianstads Vattenrike").

Flere oplevelser i omegnen af Kristianstad


Kano på Helge å (sydlige å-løb) (5 km fra Kristianstad)
Kanoruten går gennem et smuk landskab med et rigt fugleliv, bl.a. havørne. Helgeån rummer mange fiskearter, bl.a. laks og ørred.

Fiskeri i Oppmannasjön (17 km)
I Oppmannasjön ved Kristianstad kan man bl.a. fiske efter aborre, brasen, suder, gedde, sandart, regnbueørred og knude.

Køb kort over Kristianstads omegn

I vores webshop kan du vælge mellem to kort over Kristianstads omegn. Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture og kanoture omkring Kristianstad og i det nordøstlige Skåne. Cykelkort blad 4 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordvestlige Skåne.

Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6. Målestok 1:50.000
Kristianstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 6
Cykelkartan 4 - Skåne nordøst. Målestok 1:90.000
Cykelkartan 4


Kristianstads historie

Byen blev grundlagt af Christian 4. i 1614 lige efter Kalmarkrigen (1611-1613) som fæstningsby og værn mod svenskerne. For at gøre byen svær at indtage, valgte kongen at anlægge den ved Helge å mellem to søer. Kristianstad - eller Christianstad som byen hed under danskerne - blev anlagt med retvinklede gader og omgivet af bastioner og volde.

Efter tabet af Skåne i 1658 forsøgte Christian 5. under Den skånske krig (1675-1679) at tilbageerobre det tabte, og i næsten to år fra 1676 til 1678 var Kristianstad generobret af danskerne. Men svenskerne belejrede byen med en stor styrke, og i august 1678 måtte fæstningen overgive sig. I 1710 - under Den store nordiske krig (1709-1720) - forsøgte danskerne en sidste gang at tilbageerobre Kristianstad, men forgæves.

I begyndelsen af 1800-tallet mistede byen sin betydning som fæstning, og voldgravene blev fyldt op og omdannet til brede, smukke boulevarder. Kristianstad har mange spor fra 1600-tallet, og Christian 4.s monogram ses overalt på byens gamle bygninger.