Dag Hammarskjölds Backåkra

Backåkragården i Österlen

Backåkragården. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 9. februar 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2023:
Backåkra åbner for sæsonen 7. april. Se åbningstider på Backåkras egen web under Links.
AdresseAdresse Adresse
Backåkravägen 73
271 77 Löderup
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.3885
Longitude : 14.1307
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Backåkragården

Oppe på Kåsebergaåsen i Skånes sydøstlige hjørne finder man Backåkragården, en gammel firelænget gård beliggende i det 41 hektar stor naturreservat Backåkra.

Mod syd er der udsigt over et blomsterrigt hedelandskab med Østersøen i baggrunden. Parker fx bilen ved Backåkragården og nyd højdedragene, de åbne vidder og følg en af stierne langs kysten i retning af Sandhammaren.

Udsigt fra Backåkragården over et blomsterrigt hedelandskab
Fra gården er der mod syd udsigt over et blomsterrigt hedelandskab med Østersøen i baggrunden. Foto: © sydsverige.dk


Dag Hammarskjölds Backåkra

Backåkragården blev i 1957 købt af Dag Hammarskjöld, der fra 1953 og til sin død i 1961 var FN’s generalsekretær. Han var bl.a. stærkt optaget af fredsarbejde og forebyggelse af konflikter gennem anvendelse af fredsbevarende FN-styrker. Dag Hammarskjöld omkom ved en flyulykke i det daværende Rhodesia – i dag Zambia. Samme år fik han posthumt Nobels fredspris.

Backåkragården var tænkt som hans permanente bolig i Sverige. Dag Hammarskjöld var engageret i svensk natur og friluftsliv og havde derfor testamenteret gården til Svenska Turistföreningen STF, der var dens ejer frem til 2016, hvor STF overdrog gården til Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra.

Backåkragården, som er museum, viser kunst og forskellige genstande, som Dag Hammarskjöld fik eller købte på sine rejser rundt i Verden samt møbler fra hans kontor og lejlighed i New York.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.


Meditationspladsen

I nærheden af gården blev der efter Dag Hammarskjölds død anlagt en meditationsplads, en cirkelformet stenmur med en stor sten i midten med indskriften PAX, det latinske ord for fred. I dag benyttes pladsen bl.a. til vielser og barnedåb.

Hvert år arrangeres en traditionsrig midsommerfest på Backåkra med flere tusind besøgende.

SE OGSÅ

Ales stenar - skibssætning eller solkalender? - nær Backåkra