Listershuvud Naturreservat

Listershuvud Naturreservat

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 29. november 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Huvudhallavägen
294 74 Sölvesborg
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.0325
Longitude : 14.7646
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et 84 meter højt kalkstensbjerg med fin udsigt

Listershuvud Naturreservat på 617 hektar (seks kvadratkilometer), hvoraf de 488 hektar er land, strækker sig over den østlige del af det kalkstensholdige bjerg Listershuvud øst for Sölvesborg i Blekinge. Toppen ligger 84 meter over Østersøen, og her har man en fin udsigt over Hanöbugten mod sydvest og Karlshamn mod nordøst.

I gamle dage fungerede Listershuvud som overdrev med græssende dyr. Flere steder er de gamle overdrev genskabt for at holde vegetationen nede og dermed bevare den storslåede udsigt.

Vandrestier

Fra toppen tæt ved P-pladsen udgår flere korte vandrestier. Den ene sti går 800 meter gennem skoven ned til Hörvik.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Listershuvud Naturreservat. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Fordybninger og grotter

Området byder på flere geologiske seværdigheder. En af dem er dybe tragtformede huller i terrænet, hvoraf det største er 22 meter bredt og syv meter dybt. Hullerne er dannet ved, at kalkstenen inde i bjerget er forvitret, hvorefter den overliggende aflejring af ler og jord er sunket ned. I den nordlige del af området ved Hörvik ligger Halla Håle - det største kendte grottesystem i Sverige. Grottesystemet har trange gange og store sale. Det strækker sig 150 meter ind i bjerget, men er lukket for offentligheden på grund af fare for nedstyrtning.

Listershuvud Naturreservat

Listershuvud Naturreservat
Udsigt over Hanöbugten og Hanö fra toppen af Listershuvud. Foto: © sydsverige.dk


Sveriges største avnbøgeskov

Vegetationen i Listershuvud Naturreservat er meget varieret og består overvejende af bøg og avnbøg. Avnbøgeskoven er nok den største i Sverige.

Store dele af skoven har stået urørt i lang tid og har karakter af naturskov. Ud over bøg og avnbøg består vegetationen af eg, ask og rødel ofte bevokset med vedbend op af stammerne.

Skov på Listershuvud
Foto: © sydsverige.dk

Listershuvud
Foto: © sydsverige.dk


Strandvolde viser de gamle kystlinjer

I den ældre stenalder var Østersøen skiftevis en indsø og et hav. Vandstanden i Østersøen var langt fra stabil. Det kan man bl.a. se af de i alt 29 strandvolde, der er aflejret på Listershuvuds sydlige skråninger. Det er de synlige spor efter de gamle kystlinjer i Østersøen. Den højest beliggende strandvold ligger 55 meter over havet, den laveste ni meter over havet. Følg naturstien med informationstavler om havets udvikling fra istidens slutning til i dag.

Sådan finder du Listershuvud Naturreservat

Listershuvud Naturreservat ligger øst for Sölvesborg i Blekinge. Der er stort set ingen skilte ind til naturreservatet, så benyt GPS-koordinaterne her på siden, de leder op til en P-plads ved naturreservatet. Har du ikke GPS, kan du fra Hällevik køre mod nordøst i retning af Hörvik og efter ca. tre km dreje til højre ad Huvudhallavägen for at komme op til P-pladsen. Huvudhallavägen fører gennem et trøstesløst område med industrilandbrug - bure med mink eller høns bag høje hegn, gyllebeholdere, maskiner mv., og man undres over, hvad det laver i dette skønne landskab. Men fortsæt blot videre frem til det meget smukke Listershuvud og en P-plads.