Haväng og Vitemölla i Østskåne

Verkaåns udløb i havet ved Haväng

Verkeåns udløb i havet ved Haväng. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2022
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Havängsvägen
277 37 Kivik
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.72448
Longitude : 14.19209
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinater til P-pladsen ved Haväng med det kendte STF vandrehjem Haväng (eller Skepparsgården) ved Verkeåns udløb i havet.

Smuk kyst med fine sandstrande

Kysten mellem Haväng og Vitemölla i Østskåne er absolut et besøg værd. Her er lange, fine sandstrande, hvor vegetation flere steder går helt ned til vandet. Bag kysten er et imponerende, fladt, kalkholdigt hedelandskab levested for mange sjældne planter, bl.a. Sand-Nellike. Hele kysten er en del af det 262 hektar store naturreservat Haväng och Vitemölla Strandbackar med et spændende dyre- og planteliv.

Kør til Vitemölla og følg vandreruten Skåneleden langs kysten nordpå, eller kør til Haväng med det kendte STF vandrehjem Haväng (eller Skepparsgården) ved Verkeåns udløb. Vandrehjemmet er en firelænget gård fra 1700-tallet. Fra Skepparsgården kan du vandre opstrøms mindst 15 km ad Vandreruten Österlenleden, som er en del af Skåneleden. Find kort over området under Links.

Overnatning nær Haväng og VitemöllaHaväng Utemuseum

En snoet grusvej sydøst for vandrehjemmet fører ud til Haväng Utemuseum, en udendørs udstilling om områdets natur og kulturhistorie. Området har en lang historie, og her er spor af menneskers aktiviteter gennem årtusinder.

Skibssætningen Havängsdösen

Besøg også skibssætningen Havängsdösen tæt på kysten nord for Haväng. Skibssætningen, der blev opført i den yngre stenalder ca. 2500 fvt., var ukendt indtil 1843, hvor en kraftig storm blæste sandet væk, der havde dækket den i århundreder.

Lidt mod syd ved Vitemölla ligger det smukke Vitemölla badhotell fra 1913. Et klassisk badehotel med smukke værelser og havudsigt.

Haväng
Foto: Anette Åberg


Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.