Höglandsleden: Ramkvilla - Sävsjö

Siden er publiceret / opdateret: 9. maj 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.2047
Longitude : 14.95091
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinaterne peger på Ramkvilla, hvor vandreturen kan begynde.
Shelteret ved Feresjön i slutningen af 1. etape
Shelteret ved Feresjön i slutningen af 1. etape. Foto: © sydsverige.dk


Dejlig vandrerute på 56 km gennem Småland

Hvis du vil bruge 4-5 dage på en vandreferie i Sverige – fire dages vandring og en halv rejsedag med tog fra København (fire timer) for at nå frem til rutens start, kan den 56 km lange vandretur mellem Ramkvilla og Sävsjö i det nordlige Småland absolut anbefales. Vandreruten er en del af den ca. 430 km lange vandrerute Höglandsleden, som igen er en del af den større "Smålandsleden", og den følger naturstier og grusveje gennem et dejligt kulturlandskab med flere søer undervejs og et shelter for enden af hver etape. Ruten er tydeligt markeret på stolper og træer.

Turen er inddelt i fire etaper, hver på 12,5-15 km. Der er ikke rindende vand på ruten, men fine søer, hvor man kan bade og hente drikkevand, hvis det forinden koges – eller bedre – filtreres gennem et vandfilter. Vi havde et Sawyer mini-vandfilter med på turen (100 gram med det hele), og det var effektivt til at omdanne søvand til drikkevand.

Vandreruten Höglandsleden: Ramkvilla - Sävsjö

Vandreruten Höglandsleden: Ramkvilla - Sävsjö

Øverste kort viser oversigt over hele ruten, nederste kort viser hele ruten i detaljer. Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Grønne ruteforløb viser hvor vandreruten følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters på vandreruten. Røde markeringer viser hhv. Ramkvilla og Sävsjö.

Oplysningerne om shelters og rutens forløb er leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, maj 2023. Du kan ikke klikke eller zoome på de to kort ovenfor.Höglandsleden GPX-fil

Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon

De ca. 56 km mellem Ramkvilla og Sävsjö er en del af vandreruten Höglandsleden. I vores webshop kan du købe kortet over hele Höglandsleden med shelters som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.

Udturen - med tog fra København H

Tag toget fra København H til Växjö og derfra med bus til den lille idylliske by Ramkvilla, en tur på i alt knap fire timer. Hvis du ankommer sent om eftermiddagen, kan du overnatte første nat i shelteret to km nordøst for Ramkvilla og næste dag gå tilbage til Ramkvilla for at komme ud på ruten. Ramkvilla er en meget idyllisk smålandsk by, og her finder man også en ICA med gode åbningstider.

Shelteret ved søen søen Övingen i slutningen af 2. etape
Shelteret ved søen søen Övingen i slutningen af 2. etape. Foto: © sydsverige.dk

Shelteret ved søen søen Övingen i slutningen af 2. etape
Shelteret ved søen søen Övingen i slutningen af 2. etape. Foto: © sydsverige.dk


Etape 1: Ramkvilla – shelteret ved Feresjön (14,6 km)

I Ramkvilla følger ruten den lille vej langs Klockesjön, hvor små fine huse i byens udkant veksler med flot udsigt over søen. Snart begiver man sig ind i skoven i et kuperet terræn, hvor man skiftevis vandrer ad naturstier og småveje. Undervejs passerer man bl.a. den lille sø Målasjön. Efter 14,6 km er man fremme ved et meget smukt beliggende shelter på højre side af Feresjön, hvor man i skyfrit vejr har dejlig aftensol. Ved shelteret findes også et lille toilet.

Etape 2: Shelteret ved Feresjön – shelteret ved Övingen (13,7 km)

Turen fortsætter gennem et meget smukt kuperet terræn, primært ad naturstier, og denne etape er den absolut smukkeste på denne del af Höglandsleden. Man kommer først til den lille by Asa og senere forbi en del fine søer, og især ved Övingen finder man små åbne pletter i skoven med småmarker og idylliske huse – små tidslommer med rødmalede træhuse, andre steder små landsbysamfund der emmer af svensk landidyl. Etapen ender ved et meget dejligt, højt beliggende, shelter ved søen Övingen, hvor man - som på 1. etape - har aftensol i skyfrit vejr. Shelteret ligger øde, og man har en oplevelse af at være langt væk fra alting.

Etape 3: Shelteret ved Övingen – shelteret ved Hultsjön (12,5 km)

Etape 3 er en nem etape, der i højere grad følger småveje gennem skoven, men det gør ikke ruten mindre interessant. Mange vandrere foretrækker naturstier, men småvejene - grusveje og traktorspor - er faktisk rigtig fine at gå af, her fører de gennem små landsbyer med velholdte huse, småmarker og åbne pletter i skoven, som det kan være en fin oplevelse at vandre igennem. Etapen ender ved Hultsjön. Her ved søens vestlige bred, syd for landsbyen Hultsjö, ligger et shelter (shelteret findes pt. ikke på vandrekortet ”Vetlanda Topp50 blad 24”). Nær ved shelteret ser man en noget utraditionel bygning med et halvt fly stikkende ud af facaden - et "værk" skabt af husets ejer, som er flyteknikker.

Etape 4: Shelteret ved Hultsjön – Sävsjö station (15,1 km)

Ved kirken i Hultsjö er der mulighed for at få drikkevand og evt. bruge stedets toilet. Ruten går videre nordpå ad stier gennem et kuperet skovterræn, inden man kommer ind på en lidt bredere grusvej ved Hjärtlanda, som dog er rigtig fin at vandre langs. Man nærmer sig nu Sävsjö øst for byens centrum og vandrer langs Eksjöhovgårdssjön med den gamle borgruin, inden man er inde i bymidten.

Hjemturen

Normalt vil man være fremme i Sävsjö ud på eftermiddagen. Togturen fra Sävsjö til København tager kun ca. 3,5 timer, så du kan nå at være i København ud på aftenen. Tag toget (lokalbane) fra Sävsjö til Alvesta, og derfra videre med tog til København H. Hvis der ikke er billetautomat på Sävsjö station, kan du købe billet på toget, eller du køber en e-billet på din smartphone ved at gå ind på sj.se.

På "Resrobot" (den svenske "Rejseplanen") kan du finde alle afgange København-Ramkvilla og Sävsjö-København. Gå til Tog til og i Sverige for at finde link til Resrobot.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen

Vetlanda Sverigeserien - Topo50 - blad 24. Målestok 1:50.000
Vetlanda
Sverigeserien
Topo 50 - blad 24

Køb kort over vandreruten Ramkvilla – Sävsjö

Terrænkortet Vetlanda Sverigeserien - Topo50 - blad 24 i målestok 1:50.000 dækker hele den 56 km lange vandrerute fra Ramkvilla til Sävsjö foruden andre strækninger af den 430 km lange Höglandsleden. Kortet er meget detaljeret og godt at have med på vandreturen. Bemærk at shelteret efter 3. etape ikke er afmærket på kortet. Du kan købe kortet i vores webshop.