Malmøhus Slot

(Svensk: Malmöhus Slott)

Malmøhus Slot

Foto: © Johanna Rylander/ Malmö Museer

Siden er publiceret / opdateret: 25. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Tir: 11-17
Ons: 11-17
Tors: 11-19
Fred: 11-17
Lør: 11-17
Søn- og helligdage: 11-17

Slottet har lukket 1/1, 1/5, midsommeraften, midsommerdag, 24/12, 25/12 og 31/12.
AdresseAdresse Adresse
Malmøhus Slot
Malmöhusvägen 6
Malmø
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.6048
Longitude : 12.9875
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Slottet og Malmø Museer

Malmøhus Slot og slotsholmen i det centrale Malmø er et besøg værd i sig selv. Slottet rummer en lang række museer - kaldet Malmø Museer - som gør det til en fin seværdighed. Køb fælles billet til alle museerne i slottes billetsalg. På selve slottet (slotsholmen) finder man bl.a. en lang række udstillinger, restaurant, museumsbutik, et kunstmuseum, en stor afdeling med akvarier og terrarier og meget andet.

Akvariet på Malmö Museer
Det store akvarium viser en mangfoldighed af havdyr og miljøer, alt fra koralrev til tropisk regnskov. Akvariet rummer i alt 60 terrarier og akvarier.

Udstillingen ledetråde fra fortiden
Blandt de mange udstillinger kan nævnes den nye basisudstilling "Ledtrådar - stolphål, DNA och andra spår från forntiden" handler om oldtiden - stenalder, bronzealder, jernalder og datidens mennesker. Ny forskning kaster nyt lys over datidens mennesker.

Riddersalen på Malmøhus slot
"Akvariet" består af en lang række akvarier og terrarier. Foto: © Jesper Flygare/Malmö Museer


Udstillinger om Malmøhus Slot


Udstillingen "Myntergården"
Udstillingen "Myntergården" fortæller om tiden, inden Malmøhus blev slot. Fra 1440 til 1530'erne var Malmøhus centrum for den danske fremstilling af mønter, deraf det svenske navn "Myntergården".

Udstillingen "Makt över människor"
Om Malmøhus' historie de seneste 300 år. Til alle tider har slottet været et sted, hvor magten har været koncentreret. I magtens kølvand følger magtesløsheden for dem, som befinder sig på den anden side. Udstillingen fortæller om nogle af de mennesker, der var uden magt.

Udstillingen "På kungens order"
Den 1. marts 2008 var det præcis 350 år siden, Malmøhus overgik i svensk eje. Den permanente udstilling "På kungens order - 1600-talets skånska krig" fortæller om, hvordan det gik til, og hvordan det påvirkede menneskerne, som boede her i 1600-tallet. Hvordan førte man krig? Hvordan forsvarede man sig? Og hvordan fungerede et kanontårn, når det var alvor?

Udstillingen "Velkommen til Sverige"
Ved krigens afslutning i 1945 blev Malmø Museum omdannet fra museum til en flygtningelejr for de kvinder og mænd, der blev reddet ud af de nazistiske koncentrationslejre gennem Røde Kors-redningsaktionen De Hvide Busser.

Malmø Kunstmuseum

Malmø Kunstmuseum om møbelkunstens stilhistorie. Kunstmuseet har en af Sveriges største samlinger af nordisk kunst fra anden halvdel af 1800-tallet og frem til i dag, som dog ikke er permanent udstillet.

Teknikkens og Søfartens Hus

Teknikkens og Søfartens Hus et par hundrede meter fra Malmøhus spænder over videnskabs-, teknik-, industri- og søfartshistorie.

Økologisk slotshave

Ved en af Malmøhus' bastioner ligger Malmø Slotshave (svensk: Malmö Slottsträdgård), som er en moderne økologisk have på 12.000 kvm omgivet af kanaler. Her er der bl.a. grøntsagshave, frugthave, staudebed, urtehave, rosenpergola og en blåregnspavillon. Der er salg af grøntsager, stauder og frugt. Desuden findes café.

Slottets historie

Malmøhus Slot er Nordens ældste bevarede renæssanceslot. I 1429 pålagde Erik af Pommern alle skibe, som sejlede gennem Øresund, at betale ca. en procent af deres last i told. For at sikre øresundstolden lod kongen byerne befæste på begge sider af sundet. I Malmø opførte kongen i 1434 et mindre kastel, som blev delvis revet ned under den danske borgerkrig, Grevens Fejde, i 1534.

Malmøhus
Foto: © sydsverige.dk

Riddersalen på Malmøhus slot
Slottets riddersal. Foto: © sydsverige.dk


I 1536 beordrede Christian 3., at der blev bygget et nyt slot på det sted, hvor det gamle kastel havde ligget. Slottet stod færdigt i 1542. Sten og tegl til slottet blev taget fra kirker og klostre, som Christian 3. havde beslaglagt og revet ned i forbindelse med Reformationen. Slottet fik en moderne militær udformning og havde sin glanstid i perioden 1554-1558, da kronprins Frederik (senere Frederik 2.) boede her.

I 1700-tallet var Malmøhus Slot efterhånden utidssvarende som fæstning og blev i stedet anvendt som fængsel. I begyndelsen af 1900-tallet begyndte man at interessere sig for at bevare det gamle slot. Fængslet flyttede i 1914, og i 1928 begyndte et omfattende restaureringsarbejde.

SE OGSÅ

Flere seværdigheder og oplevelser i Malmø